Jednání o vládě: Tímto prý Babiš straší menší strany. A tímto je dráždí

09.11.2017 8:42

Jestli mě nepodpoříte, budou volby, já sám získám většinu a vy se ani nemusíte dostat do Parlamentu. Těmito slovy argumentuje menším stranám Andrej Babiš už v prvním kole sestavování vlády. A to není to jediné, čím Babiš menším stranám hrozí.

Jednání o vládě: Tímto prý Babiš straší menší strany. A tímto je dráždí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Server Neovlivní.cz nahlédl pod pokličku probíhajícího vyjednávání o vládě. Ukázalo se, že Babiš stranám hrozí předčasnými volbami. „Když nepodpoříte moji vládu, budou předčasné volby, v nichž získám ještě víc hlasů, a vládu složím sám. A vy se možná ani nedostanete do Parlamentu,“ argumentuje vítěz voleb, který získal ve Sněmovně 78 křesel z 200.

Anketa

Schvalujete postup někdejšího disidenta a exministra vnitra Tomáše Hradílka, který chce držet hladovku, dokud Zeman nezruší kandidaturu? Je ochoten i umřít.

5%
95%
hlasovalo: 11628 lidí

Celý článek naleznete ZDE.

Jako nejslabší stranu dnes prý Babiš hodnotí ČSSD,  tak hraje o obnovu staré koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Takový kabinet by obsadil 103 křesel. Lidé z Babišova okolí však tvrdí, že šéf upíná pozornost spíše k druhému pokusu o sestavení vlády. V tu chvíli už by ČSSD a možná i lidovci mohli mít jiné vedení a noví šéfové stran by ke vstupu do vlády možná byli svolnější. Sociální demokraté však zvolili jinou taktiku. „Čekáme, jak dopadnou prezidentské volby. Do té doby funkční vláda s důvěrou stejně nebude. A pak se uvidí,“ uvedl jeden z lídrů ČSSD.

Jenže tady možná narazí. Strany neustále opakují, že s Babišem do vlády nepůjdou. Jen Okamura by stál o koalici, ale o něj by zase nestál Babiš. Proč ostatní strany tak pevně trvají na svém? Babiš totiž volí ještě jeden nástroj k vyjednávání, který ostatní strany popuzuje. „Zástupci hnutí ANO je navíc demokratické politiky popudili tím, že jim na jednáních nabízeli posty, které už před tím slíbili někomu jinému,“ píše server. Menší strany to zjišťují ve vzájemných rozhovorech.  

Menší strany však mají také problém. Bez Babiše vládu nesestaví, tedy pokud by se nerozhodly spolupracovat v opravdu široké koalici na půdorysu „všichni proti Babišovi“. Taková koalice by zahrnovala i komunisty a SPD Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…