Jednání u Trumpa se Česku vyplatí. Diplomat Kmoníček dodává několik perel ze zákulisí

09.03.2019 12:39

„Americky otevřené a česky vtipné,“ hodnotí zpětně schůzku českého premiéra s americkým prezidentem český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček pro Blesk.cz. A přidal úvahu, jestli se Babišovi podaří přívábit Trumpa do Prahy či zda se do USA někdy podívá i prezident Zeman.

Jednání u Trumpa se Česku vyplatí. Diplomat Kmoníček dodává několik perel ze zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček v časech, kdy působil na Pražském hradě

V úvodu vyjádření Kmoníček zmiňuje, že schůzka byla narychlo, ale díky dobré práci týmu na ambasádě vše dopadlo takto dobře. Připomněl, že Babiš se pak zaměřil na to základní, co diplomacie udělat nemůže – navázat osobní vztah a osobní chemii s prezidentem Spojených států. „To bylo správné rozhodnuti. To se naší zemí vyplatí,“ je přesvědčen velvyslanec.

Stejně jako premiér, i on pochválil atmosféru celého jednání. „Proběhlo ve velmi přátelské atmosféře. Přes závažnost zmíněných témat nechyběla lehkost, humor, hravost. Bylo to prostě takové americky otevřené a česky vtipné,“ shrnul Kmoníček.

Z Babišovy strany bylo předáno pozvání od prezidenta Miloše Zemana pro prezidenta Donalda Trumpa. K tomu Kmoníček poznamenal, že každý americký prezident, pokud sloužil dvě funkční období, se alespoň jednou do Prahy podíval; ne však přímo na bilaterální návštěvu, ale v rámci mezinárodního mnohostranného střetnutí.

„Naše šance jsou, ale musíme pro to udělat vše, co bude potřeba,“ doplnil k otázce, zda je reálné, aby Donald Trump navštívil Českou republiku.

A jaké jsou šance českého prezidenta Zemana na to, aby se podíval do Bílého domu? „Vzhledem k tomu, že tato návštěva tak úspěšně proběhla, bude nyní vyžadovat nějaký čas, než bude další,“ odvětil s tím, že se však budou snažit, aby ten čas byl úměrný naší velikosti. 

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …