Jednání v Minsku: Navrch má prý Putin

27.08.2014 8:54

Na klid zbraní v rusko-ukrajinském konfliktu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ani jeho ruský protějšek Vladimir Putin si totiž nemohou dovolit prohrát, jelikož do konfliktu investovali mnoho politického kreditu. Při vyjednávání o míru má nicméně trochu navrch ruský prezident, myslí si redaktor zahraniční rubriky Aktuálně.cz Martin Novák.

Jednání v Minsku: Navrch má prý Putin
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Žádná ze tří stran konfliktu – Kyjev, Moskva ani separatisté – podle Nováka v současné době na klid zbraní nekývnou. Ukrajinského prezidenta k tomu prý vede slib, který dal svým voličům, a to, že porazí proruské separatisty na východě země. Jenomže to se mu úplně nedaří a ocitá se tak pod velkým tlakem. Podle redaktora Aktuálně.cz o tom svědčí i jeho rétorika na nedělních oslavách Dne nezávislosti v Kyjevě, kde oznámil velké finanční výdaje na přezbrojení armády a oznámil Ukrajincům, že se budou muset naučit žít s válečnou hrozbou v několika nejbližších letech.

Ukrajinci se prý navíc obávají uzavření příměří, jelikož by to znamenalo zamrznutí konfliktu a byli bychom svědky stejného scénáře, který se již odehrává v Podněstří v Moldavsku nebo Jižní Osetii, tzn., že by Rusko kontrolovalo východní Ukrajinu.

Celý text k přečtení ZDE

Putin si údajně rovněž nemůže dovolit ztratit tvář, jelikož do konfliktu investoval mnoho politického kapitálu. Kdyby nyní přistoupil na něco, co by vypadalo jako porážka pro Rusko nebo ruských zájmů na Ukrajině, hrozila by mu prý ztráta kreditu u obyvatel. Jeho podpora se v současné době pohybuje vysoko, ale Novák upozorňuje, že ruská ekonomika může začít mít problémy v důsledku evropských sankcí a lehko se vše může změnit.

Separatistům se mír do krámu údajně také nehodí. Jejich cílem je prý kontrola co největšího území a to se jim dle Nováka ještě nějakou dobu bude s ruskou pomocí dařit.  

Putin má trochu navrch

Putina by prý k ukončení násilí mohlo přesvědčit pouze řešení, které předpokládá udržení ruského vlivu alespoň na východ Ukrajiny. A které by zaručovalo, že Ukrajina nevstoupí do NATO a nezpřetrhá všechny svazky s Ruskem. Těmto požadavkům by údajně ukrajinský prezident Porošenko nakonec mohl kývnout, protože má dle Nováka slabší vyjednávací pozici. Ekonomika je v kritické situaci, Ukrajina je závislá na ruském plynu a vládním silám se přes počáteční úspěchy nedaří porazit separatisty. Podle redaktora se jim to ani nepovede, pokud bude Moskva proruské rebely podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…