Jednoduché řešení? Taková neposlouchejte, vzkázal Fiala. Obvinil autory, že tu chtějí Rusko

31.08.2022 16:10

Stát vyhlásí od 5. září stav předcházení nouze v teplárenství, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) pak dodal, že stát pomůže firmám s cenami energií. Vláda také schválila zvýšení tarifní složky státních zaměstnanců. Tiskovou konferenci přenášela ČT24. A Fiala vyzval, aby lidé neposlouchali „populisty“, kteří nabízejí jednoduchá řešení.

Jednoduché řešení? Taková neposlouchejte, vzkázal Fiala. Obvinil autory, že tu chtějí Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Vláda v posledních dnech, týdnech, měsících intenzivně řeší především rostoucí ceny energií a jejich dopad na občany a na české firmy. Minullý týden jsme doplnili náš deštník proti drahotě úsporným tarifem. Pracujeme na navýšení normativu příspěvku na bydlení, vyplácíme mimořádný příspěvek 5000 korun na dítě, důchody se letos zvýší třikrát. A pokud by se občané přesto dostali do problémů, tak je připraven systém mimořádných dávek, které jim pomohou,“ zmínil premiér Petr Fiala (ODS).

„V době, kdy ale zcela jasně přestal fungovat trh a ceny energií jsou v celé Evropě úplně mimo realitu, tak musíme hlavně řešit příčiny. A musíme je řešit jak na úrovni celoevropské, tak na úrovni národní,“ podotkl Fiala.

Hovořil i o národním řešení, které by doplnilo celoevropské. „Pro veřejné instituce pracujeme na nějaké formě státního obchodníka s energiemi, abychom zajistili dostatek energií pro kritickou infrastrukturu a veřejné instituce. V této souvislosti ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí stav předcházení nouze v teplárenství od 5. září, který umožní teplárnám topit i za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by přitom čelily sankcím nebo zdlouhavým povolovacím procesům,“ zmínil Fiala.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí
„Intenzivně pracujeme na tom, abychom odstřihli Českou republiku od závislosti na Rusku. Proto je důležitá i modernizace naší energetiky a té jsme schopni rychle dosáhnout jenom tehdy, pokud budeme využívat dobře i ty možnosti, které nám poskytují zdroje z Evropské unie. Proto také dnes vláda jmenovala vládního zmocněnce pro posílení odolnosti a modernizaci ekonomiky, pana Tomáše Hrudu, který bude mít na starost koordinaci čerpání evropských peněz, ať už formou výhodných půjček nebo dotačních programů. V souvislosti s energiemi a s těmi kroky, o kterých tady mluvím, bych chtěl také varovat občany před tím, aby nenaslouchali nebo nepodléhali těm zdánlivě jednoduchým řešením, která přinášejí do veřejného prostoru populisté, ať už z jedné nebo z druhé strany, kteří mají jeden zájem – jak jsme to viděli v minulosti, a to je větší připoutání České republiky k Rusku,“ zaznělo z úst Fialy.

„Dnes jsme projednali také antibyrokratický balíček, který je výběrem 20 zbytečných povinností a agend,“ dodal také premiér. 

Jeho slova pak doplnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Ministerstvo průmyslu a obchodu s platností od 5. září vyhlásí stav předcházení stavu nouze v teplárenství. Jde o další krok, který nám umožní snížit spotřebu plynu během nadcházející topné sezony a jde o prevenci vůči nevyzpytatelnosti ruského režimu a otázce, jak budou vypadat dodávky plynu do Evropy v příštích dnech, týdnech a měsících,“ sdělil Síkela.

„Dokončili jsme práce na aktivaci programu podpory na zvýšené náklady na zemní plyn, elektřinu, v důsledku mimořádně prudkého růstu jejich cen a rozhodli jsme se, že v rámci takzvaného dočasného programu v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině pomůžeme firmám, energeticky náročným firmám, v celém zpracovatelském průmyslu. My jsme původně měli připraveno několik variant, například plyn pouze pro sklářství a keramiku; to konečné rozhodnutí je, že chceme pomoci firmám jak s plynem, tak i s elektřinou, v rámci celého zpracovatelského průmyslu. A ta forma pomoci bude vypadat následovně: Firmy, které prokážou provozní ztrátu, a to, že tato ztráta byla způsobena vysokými cenami energií, tak my těmto firmám chceme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních podniků, až do 50 procent u energeticky náročných podniků a u zvláště energeticky náročných podniků do 70 procent. Maximální výše pomoci, kterou tento rámec připouští, jsou podle té podoby schválené komisí dva miliony eur,“ zmínil Síkela. Předběžné kalkulace, kolik bude na tento program utraceno, jsou podle něj zhruba 25-28 miliard korun. Následně hovořil i o zajišťování dodávek energií. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…