Jednu z největších teroristických akcí světa prý spáchaly USA. O "hodných" a "zlých" teroristech se rozepsal Oskar Krejčí

18.10.2015 7:19

Žijeme ve světě, který rozeznává hodné a zlé teroristy. Politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro První zprávy.cz ale konstatuje, že vlastně nelze rozeznat „hodného“ a „zlého“ teroristu. Definic terorismu by se sice našlo více, ale i ty nejužší mohou narazit např. na faktické počínání Spojených států za druhé světové války. Nemluvě o tom, že se často zapomíná na sociálně-ekonomický aspekt terorismu a boje proti němu.

Jednu z největších teroristických akcí světa prý spáchaly USA. O "hodných" a "zlých" teroristech se rozepsal Oskar Krejčí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

Zásadním problémem je, že nemáme mezinárodně uznanou definici terorismu, mezinárodního terorismu, jeho financování a tak podobně. Na definici se sice pracuje asi od roku 1996, ale vše uvízlo na mrtvém bodě. Problematické mimo jiné je odlišit např. národně-osvobozenecký boj, který je přípustný, od jiného typu násilí, jež je z mezinárodního hlediska nepřijatelné.

Existují ale lokální dohody o boji s terorismem. Jednu má i Evropská unie. „Kouzelným příkladem regionálních norem je Strategie EU pro boj s terorismem, kterou v listopadu 2005 schválili ministři spravedlnosti států Evropské unie. Ta v rámci boje proti terorismu rozebírá úkoly týkající se prevence, ochrany, stíhání a reakce. A teď to přijde: definici terorismu se prostě vyhýbá,“ podotýká Krejčí.

Celý rozhovor najdete zde

Sám by upřednostňoval co nejužší definici terorismu jako politicky zacíleného násilí proti civilnímu obyvatelstvu. Nejde o útok na armádu nebo jiného představitele státní moci, ale na nezúčastněné občany. I tato definice je však problematická. „I takto se ovšem do definice terorismu vejde aktivita státu, například teror francouzské revoluce či plošné bombardování Tokia (vojáky USA- pozn. PL)  za druhé světové války,“ pokračuje politolog.

Nesmíme zapomínat ani na sociálně-ekonomický rozměr celého problému, který je dobře patrný např. v Nigérii. „Nigérie je až schematickou ukázkou sociálních příčin terorismu. Se svými více než 180 miliony obyvatel je nejlidnatějším státem Afriky. Je také zemí s jednou z největších porodností na světě. Zároveň je to stát, kde podle údajů Světové banky počet lidí žijících za méně než 1,25 dolaru na den převýšil 99 milionů, přičemž tam množství takto chudých lidí roste…,“ podotýká Krejčí s poukazem na to, že právě v Nigérii působí teroristická skupina Boko Haram.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…