Jedu za lidmi, kteří nevěří médiím! Mikuláš Minář jde do politiky, s Milionem chvilek je konec

28.09.2020 8:32

Mikuláš Minář končí v roli předsedy spolku Milion chvilek a chystá se do politiky. Svou funkci svěřil svému místopředsedovi. Podle něho je potřeba oslovit nové voliče, například takové, kteří si myslí, že současná opozice je nekompetentní. „Je načase převzít politickou odpovědnost. Jít s kůží na trh a pokusit se vytvořit nové hnutí, které dostane do politiky stovky nových, schopných a poctivých lidí, změní celou dynamiku a odblokuje tu zablokovanou situaci, a podaří se mu oslovit i nové voliče, které současná opozice oslovit nedokáže,“ říká Minář. A o spolupráci mluví s Janem Čižinským od lidovců.

Jedu za lidmi, kteří nevěří médiím! Mikuláš Minář jde do politiky, s Milionem chvilek je konec
Foto: Repro Youtube
Popisek: Mikuláš Minář předává předsednictví Milionu chvilek pro demokracii

Výzvy, ať svůj program prosazují ve Sněmovně a ne na náměstích, provázejí spolek Milion chvilek prakticky od té doby, co se proslavil. Spolu se spekulacemi, že ze spolku se stane další hnutí působící v české politice, případně politická strana.

A nyní je proč spekulovat. Včera bylo zveřejněno video, ve kterém se Mikuláš Minář zřekl postu předsedy Milionu chvilek pro demokracii. Prohlásil, že za „obranu demokracie“ zvedají hlas už tři roky a „nespočetněkrát“ zaplnili náměstí a návsi po celém Česku, a dvakrát dokonce Letenskou pláň. „Bylo to nesmírně důležité a bude to důležité i nadále,“ řekl bývalý předseda.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí

Konstatoval, že navzdory této aktivitě se politický stav v zemi zhoršuje. „Pokračuje oligarchizace. Pokračuje porušování pravidel. A pokračuje zneužívání moci. Vrcholem všeho je absolutní chaos a nekompetence vlády, která nese přímou odpovědnost za nezvládnutou druhou vlnu koronaviru a za obrovskou krizi, do které se naše země řítí,“ sdělil divákům a vyzval, aby šli volit, protože tak se prý dá nastartovat celospolečenská změna.

Nicméně, spolupráce stran dle něho bohužel asi stačit nebude, i kdyby vznikly koalice. „Bez toho, aby se podařilo oslovit nové voliče, ať už ty, kteří jsou tak zklamaní, že volit ani nejdou, nebo ty, kteří volí hnutí ANO jako jedinou alternativu a nemají, koho jiného by volili, bez toho situaci změnit nelze, protože to většina nikdy nebude,“ shledal bývalý předseda.

Ohlásil, že něčemu takovému nehodlá přihlížet, protože nepořádal Letné a další akce jen proto, aby energie jen tak vyšuměla. Prý nehodlá řešit kauzy Andreje Babiše ještě v roce 2025. „Proto jsem téměř rozhodnut. Je načase převzít politickou odpovědnost. Jít s kůží na trh a pokusit se vytvořit nové hnutí, které dostane do politiky stovky nových, schopných a poctivých lidí, změní celou dynamiku a odblokuje tu zablokovanou situaci a podaří se mu oslovit i nové voliče, které současná opozice oslovit nedokáže.“

Milion chvilek pro demokracii se však tímto politickým hnutím dle Mináře nestane, protože takový byl slib, a zůstane občanským hnutím. Dodal ovšem, že se z Milionu chvilek postupně stáhl a vedení převzal už od srpna Benjamin Roll. Od pátku je změna oficiální. „Já nehodlám Milion chvilek zatěžovat svými úvahami o vstupu do politiky. Pokud se definitivně rozhodnu, a to bude do krajských voleb, do toho jít, odejdu z Milionu chvilek úplně. Beru to jako přirozený vývoj celého toho dosavadního příběhu a přirozené vyústění celé té cesty. Je mi to samozřejmě trochu líto, ale vím, že to tak má být. Protože Milion chvilek dozrál. Je to velký a funkční tým, který v pohodě zvládne fungovat beze mne,“ vysvětlil Mikuláš Minář. Doplnil, že je hrdý na to, co dokázali, a předává spolek do nejlepších rukou.

Novopečený předseda spolku Benjamin Roll k tomu na videu dodává, že od počátku volají po tom, aby do politiky šli zástupci z řad aktivních občanů. „Je proto přirozené, že se touto cestou vydávají i někteří chvilkaři,“ pravil, poděkoval Minářovi za jeho vedení spolku a pochválil jeho výkony.

Role Milionu chvilek je prý stále stejná: „Chceme, aby v České republice rozkvétala demokracie a občanská společnost. Chceme, aby nám vládli politici, kteří nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů. Chceme žít v zemi, kde se daří svobodě a spravedlnosti, která má zdravou krajinu a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád. O to vše budeme nadále usilovat odspodu, občansky, mimo politické strany. To hlavní je totiž na vás, aktivních lidech. Na vás, kterým záleží na druhých, kterým záleží na společnosti, na vás, kteří jsou ochotni bránit pravidla hry.“

Dále Roll řekl, že mají ještě spoustu práce a je třeba udělat všechno, aby v krajských a senátních volbách uspěly „demokratické strany“ a aby se zabránilo zvyšování vlivu „populistů a extremistů“. „Nyní je potřeba udělat všechno pro to, abychom tuto zkoušku z demokracie zvládli,“ prohlásil nový předseda spolku Milion chvilek.

V rozhovoru pro Deník N pak Minář uvedl, že situace v Česku je zablokovaná a  „blbá“ a měla by se změnit politická dynamika. „Stýkám se s potenciálními kandidáty či experty, kteří by se mnou mohli spolupracovat,“ uvedl Minář na pravou míru spekulace o svém vstupu do politiky a dodal, že zatím nikdo nezná přesnou podobu této spolupráce.

„Nebude to Milion chvilek, ani to nebude strana Mikuláše Mináře. Jsem přesvědčen, že pokud se má změnit dynamika hry a pokud máme dosáhnout na část voličů, na které si nesáhne opozice, nemůže to být jen o mně. Musí to být vějíř osobností, které za sebou mají úspěch. Ať už z byznysu, akademické sféry nebo politiky. Tito lidé se musí dát dohromady, aby se něco změnilo,“ uvedl.

Prý se bavil i s voliči ANO, kteří uvedli, že na Babišově straně vidí chyby, ale u opozice nevidí kompetenci „Já sám o sobě nejsem ten, který přinese kompetenci. Já se bavím s celou řadou lidí, kteří tu kompetenci přinesou. To je to, co se změnilo za dva a půl roku, co jsem vedl Milion chvilek. V Česku je hodně lidí, kteří nikdy neuvažovali o vstupu do politiky, ale z toho současného marasmu se dostali k myšlence, že by do dobrého projektu vstoupit mohli,“ odpověděl na otázku, zda právě on bude nositelem kompetence. Prý už má desítky potenciálních kandidátů. „Už teď a je to neveřejné. Věřím, že až s tím půjdeme na veřejnost, bude potenciál dostat do politiky stovky nových lidí. Stejně jako se to stalo v Milionu chvilek, kde spousta lokálních aktivistů přešla do politiky a šli do okresních nebo krajských voleb. Je to přirozený vývoj,“ pravil. Potvrdil spolupráci s Čižinským, který dle něho politicky odblokoval Prahu 7 a zasloužil se o to, že v Praze nevládne hnutí ANO.

„Stále hledáme, za jakých možností by naše politické působení pomohlo a neuškodilo, aby to mohlo oslovit jinou skupinu než současná opozice. Musí to ukázat dojem kompetence, musí to ukázat tah na bránu a energii. Musí to přijít s cestami, jak oslovit lidi, kteří nevyužívají tradiční média nebo jim nevěří,“ odhalil také Minář. Nicméně, zda k vytvoření nového subjektu dojde, a hlavně jak, se prý ukáže po krajských volbách.

Co už ale Minář slíbil, je, že nebude využívat peněz, které Milion chvilek nashromáždil od svých sponzorů. „Nevyužiju ani korunu z Milionu chvilek. Ani jeden kontakt na žádného signatáře. To je majetek Milionu chvilek. Byla by to střelba do nohy,“ prohlásil. Fondy na vstup do politiky chce ovšem získávat podobnou cestou, tedy od malých dárců. Pak prý nebude hrozit podezření, že za ním stojí oligarchické skupiny.

Na přetřes přišla i otázka, zda nebude jen konkurencí pro už zavedenou opozici. Minář řekl, že do voleb nemíří za každou cenu. Nicméně, podle sociologických sond má dvacet procent voličů neutrální nebo pozitivní vztah k Milionu chvilek. Jinými slovy, potenciál zde dle Mináře je. „Pokud by se ukázalo, že tady ten potenciál není dostatečně velký a nesetká se to s občanskou podporou, za každou cenu do toho nepůjdeme. Kdyby to vypadalo tak, že vznikne subjekt, který se tam možná dostane, ale možná také ne, radši bych to zabalil,“ uvedl. Ale na konci interview prohlásil, že by si celý život vyčítal, kdyby tuto možnost nezkusil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…