Jefim Fištejn je potěšen z vývoje na Ukrajině. Zde jsou důvody

20.07.2015 16:51

Záškodnická válka na Ukrajině nebude, ruští vojáci dezertují a nikdo úplně neví, co se děje. Ukrajina však stále stojí a dokáže přežít další zimu, alespoň to tvrdí publicista Jefim Fištejn ve svém komentáři pro týdeník Reflex.

Jefim Fištejn je potěšen z vývoje na Ukrajině. Zde jsou důvody
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Ruská propaganda padla za oběť bující ruské krize a dobíjet Ukrajinu dnes už nikdo nemá zájem. Na Ukrajině navíc není žádné politické uskupení, které by hlásalo návrat k Rusku. „Zbylo jen málo těch, kdo vážně věří, že Ukrajina další zimu určitě nepřečká,“ píše Fištejn.

Válka na Ukrajině již přišla i o podporu ruských obyvatel, jedním z důvodů je mimo jiné i to, že se nikam neposunula. „Nenaplnilo se očekávání, že začátkem léta... podniknou záškodnické jednotky velkou ofenzívu za podpory ruských armádních sborů,“ vysvětluje Fištejn.

Ruský tisk mezitím odhalil jeden z největších problémů ruských jednotek na Ukrajině. Tím je dezerce, jejíž důvody jsou zřejmé. „Mají po krk nekonečného zahnívání v polygonech Rostovské oblasti,“ píše Fištejn a k tomu přidává nedostatek hygieny a žádný žold.

Celý text zde

První zprávy o dezerci jsou však již z února, kdy došlo ke „vzpouře profesionálních příslušníků Murmanského dělostřeleckého útvaru, kteří se odmítli přeškolovat na ‚doněcké povstalce‘“. Ti podle Fištejna totiž nikdy neviděli „oficiální rozkaz svého nejvyššího velitele“.

Podle Fištejna je neochota ruských vojáků bojovat pochopitelná, nemohou dostávat rozkazy a bojují ve válce, ve které jim jde o život, ale nejde jim o vlast. A trest za dezerci je půl roku ve vazbě. A cíl jejich snažení je čím dál více v nedohlednu, „zatímco perspektiva zahynout na nášlapné mině nebo kulkou ukrajinského ostřelovače zůstává více než pravděpodobná“.

Za vším stojí ruská politika, která dotlačila válku do míst, kde nechtějí válčit obyvatelé, vojáci ani žoldáci, obzvlášť kvůli tomu, že se tam vlastně ani o nic neválčí. Tím si také Fištejn vysvětluje Putinovu absenci na veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…