Jen kritika Trumpa?! Jan Zahradil kritizuje, jaké zprávy předkládají média o nepokojích v USA. A odhaluje jinou verzi

06.06.2020 21:25

Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) na facebooku vyjádřil silné znepokojení nad tím, jak média informují o masových nepokojích, které v USA vyvolala smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou. Vadí mu, že v podstatě zaznívá jen kritika Donalda Trumpa za jeho tvrdý postoj k protestujícím.

Jen kritika Trumpa?! Jan Zahradil kritizuje, jaké zprávy předkládají média o nepokojích v USA. A odhaluje jinou verzi
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

„Jestli někde opět naprosto selhala média (nejen ta veřejnoprávní), tak je to ve zpravodajsko-analytickém pokrytí nepokojů v USA,“ konstatuje europoslanec v úvodu svého facebookového komentáře.

Slyšíme podle něj kontinuálně pouze jednu hlasitou stranu – tu antitrumpovskou, reprezentovanou hlavním mediálním proudem, nevládními organizacemi, lidskoprávními aktivisty, akademickými experty z univerzit, hollywoodskými celebritami, liberálními politiky z velkých měst.

„To je ale jen jedna půlka Ameriky,“ pokračuje Zahradil a zdůrazňuje, že listopadové prezidentské volby, v nichž bude Trump obhajovat svůj mandát, mohou proto podle něj ještě mnohé překvapit: „Ta druhá, zdánlivě mlčící, promluví na podzim ve volbách. Pak se zas mohou všichni divit,“ dodává.

Lidé, kteří mají ve Spojených státech známé či příbuzné, mu na základě získaných informací přímo z místa dění dali v následné diskusi za pravdu.

„Máte pravdu, mám v USA několik známých a jejich názor je zcela odlišný od toho, co nám ukazují média, zákroky policie jsou tam vítány a podporovány, každý medializovaný zákrok má podle nich vždy kriminální pozadí (ale o tom už média mlčí, nebylo by to pak zajímavý),“ popsal Honza Beneš odlišné nálady od těch, jež jsou nám aktuálně předkládány v médiích.

„Souhlasím s vaším názorem. Moji američtí příbuzní (Codr family v USA je asi 20× početnější než my tady v Česku) patří k oněm vysmívaným rednecks, tedy farmářům, kterým hluboké rádoby intelektuální úvahy moc neříkají – mají totiž jiný pohled na svět. Jsou zvyklí tvrdě makat a pohled na hořící vyrabovaná americká města je jen utvrzuje v názoru, že nemohou volit kandidáta Demokratů, ale raději to dají znovu Trumpovi,“ připojil svůj komentář Gennadij Codr.

Někteří byli toho názoru, že konkrétně Česká televize a její zpravodajství si v této záležitosti počíná dobře. „Opravdu si myslíte, že Česká televize jako veřejnoprávní médium selhala? Protože ve vysílání určitě nezaznívá hlas jen jedné, antitrumpovské strany,“ namítl Kamil Švec.

Jiní odhadovali, že Trumpovi ve volbách zlomí vaz hlavně koronavirová pandemie. I podle nové série průzkumů z tohoto týdne šance současného šéfa Bílého domu na znovuzvolení klesly zejména v souvislosti s tím, jak současný republikánský prezident čelí krizi způsobené pandemií koronaviru. Otázkou zůstává, jakým směrem bude hlasování ovlivněno i rasovými nepokoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…