Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo

29.11.2023 17:45 | Monitoring

Vedoucí školní jídelny Základní školy a Mateřské školy Volgogradská v Ostravě si zoufá, že práce ve školní jídelně je nedoceněná a je velmi náročné připravit chutný a výživově vyvážený pokrm za rozumnou cenu. Cena surovin pro jednu porci se musí vejít do 41 korun. Každý den kuchaři stráví v práci téměř 9 hodin při přípravě 460 porcí, do práce musejí chodit v půl šesté ráno a vydělají si průměrně 19 tisíc korun hrubého. Proto byla podle ní stávka nutností.

Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jídlo ze školní jídelny, ilustrační foto

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí
Ostravská školní jídelna na facebooku popisuje jeden den své práce při přípravě svačin a oběda pro školu a školku. Tým této konkrétní jídelny se skládá z 8 lidí, vedoucí školní jídelny, hlavní kuchařky a jejího zástupce a ostatních kuchařek. „Vaříme denně v průměru 460 porcí (pro děti MŠ, žáky, zaměstnance a cizí strávníky) a připravujeme cca 100 přesnídávek a svačin pro děti v MŠ. Během různých školních prázdnin vaříme také pro příměstské tábory,“ informuje jídelna na svém facebooku.

Práce ve školní jídelně je společností nedoceněná a veřejnost si nepřipouští, jaký tlak je na školní jídelny veden. „V médiích se vysílají pouze negativní reportáže. Ze strany státu je na nás vyvíjen tlak plnit spotřební koš – t.j. uvařit a podat dětem měsíčně určité množství masa, zeleniny, brambor, mléka, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a řídit se nutričním doporučením a dodržovat přísné hygienické požadavky. Omezovat sůl a tuky. Na druhou stranu po nás veřejnost požaduje zařazovat více bezmasých pokrmů a pokrmů restauračního typu. Věřte mi, že není snadné všechny tyto požadavky dodržet a vymyslet pokrmy, které budou vypadat lákavě i po 3hodinovém výdeji,“ píše vedoucí jídelny s tím, že se musí vejít do finančního limitu 41 kč na jednu dospělou porci.

Kuchařky také musejí denně pracovat s velkými objemy jídla. „Pro představu průměrné hmotnosti připravovaných surovin: 90 kg brambor, 35 kg rýže, těstovin, 80 kg halušek, 35-45 kg masa, 55 kg = dušené zelí, mrkev, 85 kg pečené kuřecí stehno...“ vypočítává se v příspěvku na facebooku.

Právě kvůli složité práci a finanční i společenské nedoceněnosti prý i kuchařky z této školní jídelny v pondělí stávkovaly. „OMLOUVÁME SE TEDY ZA VZNIKLÉ POTÍŽE, ZPŮSOBENÉ UZAVŘENÍM ŠKOLNÍ JÍDELNY. ZÚČASTNIT SE VÝSTRAŽNÉ STÁVKY JE PRO NÁS OPRAVDU NUTNOSTÍ. POKUD NEBUDE NAŠE PRÁCE LÉPE OHODNOCENA, NEBUDE MÍT V BUDOUCNU O PRÁCI VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ NIKDO ZÁJEM. I náš personál stárne a nedovedu si představit, kdo tyto skvělé kolegyně, které svou práci dělají skvěle, nahradí,“ tvrdí vedoucí jídelny.

Běžný kuchař ve školní jídelně vydělává podle statistik 19.680 Kč za měsíc, přitom až devítihodinová šichta je prý velmi náročná. V příspěvku je tak popsán běžný pracovní den při přípravě hrstkové polévky, kuřecích kuliček v rajčatové omáčce, vařené rýže a jablka.

„5:30-5:45 příchod do práce, u složitějšího jídla i dříve,“ popisuje vedoucí jídelny a postupně vyjmenovává jednotlivé úkony při přípravě jídel pro všechny děti. Mezi nutné úkony patří kromě přípravy jídel také úklid kuchyně, kde se připravují stovky porcí při používání desítek kilogramů surovin.

Obědy jsou připraveny a čekají na výdej v konvektomatech kolem půl jedenácté a 100 porcí se odváží do MŠ. „Před 11 hodinou začíná výdej, kdy zbývá vydat cca 360 porcí, doplňovat inventář, pokrmy do výdejního vozíku a umýt nádobí a gastronádoby použité během výdeje. Po výdeji ve 14 hod. zbývá uklidit výdejní prostory, konvektomaty, nápojový automat, koše a myčku,“ píše vedoucí jídelny s tím, že kuchařky tak odcházejí až dlouho po 14. hodině, tedy po devíti hodinách v práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čest a sláva kuchařkám a dalším nepedagogickým pracovníkům !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 29.11.2023 18:17:18
Kuchařky by měly dostat dvojnásobně vyšší plat. Ony jsou užitečnější než škůdci typu naší Markéty nebo Vystrčila zašívající se ve Sněmovně či v Senátu.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…