Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
29.11.2023 17:45 | Monitoring

Vedoucí školní jídelny Základní školy a Mateřské školy Volgogradská v Ostravě si zoufá, že práce ve školní jídelně je nedoceněná a je velmi náročné připravit chutný a výživově vyvážený pokrm za rozumnou cenu. Cena surovin pro jednu porci se musí vejít do 41 korun. Každý den kuchaři stráví v práci téměř 9 hodin při přípravě 460 porcí, do práce musejí chodit v půl šesté ráno a vydělají si průměrně 19 tisíc korun hrubého. Proto byla podle ní stávka nutností.

Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jídlo ze školní jídelny, ilustrační foto

Ostravská školní jídelna na facebooku popisuje jeden den své práce při přípravě svačin a oběda pro školu a školku. Tým této konkrétní jídelny se skládá z 8 lidí, vedoucí školní jídelny, hlavní kuchařky a jejího zástupce a ostatních kuchařek. „Vaříme denně v průměru 460 porcí (pro děti MŠ, žáky, zaměstnance a cizí strávníky) a připravujeme cca 100 přesnídávek a svačin pro děti v MŠ. Během různých školních prázdnin vaříme také pro příměstské tábory,“ informuje jídelna na svém facebooku.

Práce ve školní jídelně je společností nedoceněná a veřejnost si nepřipouští, jaký tlak je na školní jídelny veden. „V médiích se vysílají pouze negativní reportáže. Ze strany státu je na nás vyvíjen tlak plnit spotřební koš – t.j. uvařit a podat dětem měsíčně určité množství masa, zeleniny, brambor, mléka, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a řídit se nutričním doporučením a dodržovat přísné hygienické požadavky. Omezovat sůl a tuky. Na druhou stranu po nás veřejnost požaduje zařazovat více bezmasých pokrmů a pokrmů restauračního typu. Věřte mi, že není snadné všechny tyto požadavky dodržet a vymyslet pokrmy, které budou vypadat lákavě i po 3hodinovém výdeji,“ píše vedoucí jídelny s tím, že se musí vejít do finančního limitu 41 kč na jednu dospělou porci.

Kuchařky také musejí denně pracovat s velkými objemy jídla. „Pro představu průměrné hmotnosti připravovaných surovin: 90 kg brambor, 35 kg rýže, těstovin, 80 kg halušek, 35-45 kg masa, 55 kg = dušené zelí, mrkev, 85 kg pečené kuřecí stehno...“ vypočítává se v příspěvku na facebooku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čest a sláva kuchařkám a dalším nepedagogickým pracovníkům !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 29.11.2023 18:17:18
Kuchařky by měly dostat dvojnásobně vyšší plat. Ony jsou užitečnější než škůdci typu naší Markéty nebo Vystrčila zašívající se ve Sněmovně či v Senátu.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…