Povedla se stávka ČMKOS?Anketa
Práce ve školní jídelně je společností nedoceněná a veřejnost si nepřipouští, jaký tlak je na školní jídelny veden. „V médiích se vysílají pouze negativní reportáže. Ze strany státu je na nás vyvíjen tlak plnit spotřební koš – t.j. uvařit a podat dětem měsíčně určité množství masa, zeleniny, brambor, mléka, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a řídit se nutričním doporučením a dodržovat přísné hygienické požadavky. Omezovat sůl a tuky. Na druhou stranu po nás veřejnost požaduje zařazovat více bezmasých pokrmů a pokrmů restauračního typu. Věřte mi, že není snadné všechny tyto požadavky dodržet a vymyslet pokrmy, které budou vypadat lákavě i po 3hodinovém výdeji,“ píše vedoucí jídelny s tím, že se musí vejít do finančního limitu 41 kč na jednu dospělou porci.
Kuchařky také musejí denně pracovat s velkými objemy jídla. „Pro představu průměrné hmotnosti připravovaných surovin: 90 kg brambor, 35 kg rýže, těstovin, 80 kg halušek, 35-45 kg masa, 55 kg = dušené zelí, mrkev, 85 kg pečené kuřecí stehno...“ vypočítává se v příspěvku na facebooku.
Právě kvůli složité práci a finanční i společenské nedoceněnosti prý i kuchařky z této školní jídelny v pondělí stávkovaly. „OMLOUVÁME SE TEDY ZA VZNIKLÉ POTÍŽE, ZPŮSOBENÉ UZAVŘENÍM ŠKOLNÍ JÍDELNY. ZÚČASTNIT SE VÝSTRAŽNÉ STÁVKY JE PRO NÁS OPRAVDU NUTNOSTÍ. POKUD NEBUDE NAŠE PRÁCE LÉPE OHODNOCENA, NEBUDE MÍT V BUDOUCNU O PRÁCI VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ NIKDO ZÁJEM. I náš personál stárne a nedovedu si představit, kdo tyto skvělé kolegyně, které svou práci dělají skvěle, nahradí,“ tvrdí vedoucí jídelny.
Běžný kuchař ve školní jídelně vydělává podle statistik 19.680 Kč za měsíc, přitom až devítihodinová šichta je prý velmi náročná. V příspěvku je tak popsán běžný pracovní den při přípravě hrstkové polévky, kuřecích kuliček v rajčatové omáčce, vařené rýže a jablka.
„5:30-5:45 příchod do práce, u složitějšího jídla i dříve,“ popisuje vedoucí jídelny a postupně vyjmenovává jednotlivé úkony při přípravě jídel pro všechny děti. Mezi nutné úkony patří kromě přípravy jídel také úklid kuchyně, kde se připravují stovky porcí při používání desítek kilogramů surovin.
Obědy jsou připraveny a čekají na výdej v konvektomatech kolem půl jedenácté a 100 porcí se odváží do MŠ. „Před 11 hodinou začíná výdej, kdy zbývá vydat cca 360 porcí, doplňovat inventář, pokrmy do výdejního vozíku a umýt nádobí a gastronádoby použité během výdeje. Po výdeji ve 14 hod. zbývá uklidit výdejní prostory, konvektomaty, nápojový automat, koše a myčku,“ píše vedoucí jídelny s tím, že kuchařky tak odcházejí až dlouho po 14. hodině, tedy po devíti hodinách v práci.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jakub Makarovič