Ještě více islamizovat Turecko: Chrám Hagia Sofia se může přeměnit zpět na mešitu

10.07.2020 16:58

Chrám Boží Moudrosti (Hagia Sofia) v tureckém Istanbulu bude možné opět přeměnit na mešitu. Turecký Nejvyšší správní soud tak podpořil další bod v islamizaci země, která nabírá na obrátkách kvůli značné podpoře od vlády prezidenta Recepa Erdogana. Ten bude mít společně s vládními politiky v otázce přeměny chrámu poslední slovo; již dříve se však pro opětovnou přeměnu na mešitu vyslovil, jelikož se snaží dosáhnout větší podpory u tureckých islamistů a nacionalistů. Ti významný chrám považují za symbol historické porážky křesťanské Konstantinopole.

Ještě více islamizovat Turecko: Chrám Hagia Sofia se může přeměnit zpět na mešitu
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí
Nejvyšší správní soud v rozhodnutí tvrdí, že se v roce 1935 z tehdejší mešity stalo muzeum protiprávně. Rozhodnutí přišlo po stížnosti sdružení Asociace pro ochranu náboženských základů, historických monumentů a životního prostředí. To tvrdilo, že rozhodnutí ministerské rady z roku 1934, které v rámci sekulárních reforem zakladatele moderního tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka změnilo mešitu na muzeum, bylo protiprávní.

Plány na případnou přeměnu budovy z 6. století, která je od roku 1985 na seznamu světového dědictví UNESCO, ještě nemusí být zcela jasné, vzbudily totiž velmi silnou vlnu kritiky, k níž se přidaly například Spojené státy nebo představitelé pravoslavné církve.

Organizace OSN upozornila, že chrám je na jejím seznamu evidován jakožto muzeum a že Ankara proto musí zajistit, aby zůstala „zachována výjimečná univerzální hodnota“ místa. Jakékoli změny musí turecká vláda organizaci OSN předem nahlásit.

„Otevření chrámu Hagia Sofia modlitbám nebude bránit návštěvám turistů v této památce,“ hájí se mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin s tím, že i další mešity jsou dál otevřené návštěvníkům i věřícím zároveň.  

O konečném rozhodnutí může být jasno již dnes večer, Erdogan dnes totiž chystá vystoupit s projevem, v němž rozhodnutí soudu okomentuje.

Chrám, uvnitř kterého byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu po dobytí tehdejší Konstantinopole Osmany v roce 1453.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…