Jestli se zveřejní plat náměstků a poradců, rozhodnou ministři

07.09.2011 15:01

Zda se zveřejní informace o platech poradců a náměstků na státních úřadech, budou rozhodovat jejich nadřízení. Řídit se pak budou například výší těchto částek. Dohodl se na tom Úřad pro ochranu osobních údajů a ministerstvo vnitra.

Jestli se zveřejní plat náměstků a poradců, rozhodnou ministři

Podle metodického doporučení by se na vyžádání měly zveřejňovat platy veřejných funkcionářů, například ministrů. O jejich poradcích a náměstcích ale budou rozhodovat právě oni, zda je zveřejní, povinnost to pro ně nebude.

V druhé kategorii za ministry jsou další vysoce postavení úředníci nakládající s veřejnými prostředky. "V jejich případě je potřebné provádět test proporcionality," řekl Igor Němec, šéf Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který se na zásadách shodl a ministerstvem vnitra. Pokud takový člověk bude rozhodovat o operacích nad 250 000 korun, pak bude muset úřad vydat informace o jeho platu.

Související: Jak si žijí úředníci na ministerstvech: Až 263 tisíc měsíčně

Rozhodující také bude, zda takový člověk řeší případy ve správním řízení, s výjimkou blokového, nebo se podílí na vedení trestního stíhání. "Pokud ale taková rozhodnutí nečiní, tak se dává přednost ochraně osobních údajů," dodává Němec.

U poradců a náměstků na ministerstvech, kteří mají velký vliv, ale přímo nerozhodují, bude podle Němce na ministrech jako jejich šéfech zvážit, zda zasáhnout do jejich soukromí. "V případě, že nebude žadatel o údaje spokojen, musí rozhodnout soud," uvedl.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…