Jindřich Šídlo se zastal Jiřího Pospíšila

20.01.2014 10:34

Poslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na víkendovém kongresu ODS neobhájil post ve vedení strany, svou porážku neunesl a označil ji dokonce za zabijačku. Na jeho hlavu se začala snášet kritika z několika stran. Komentátoři Hospodářských novin se politika ale zastávají a píší, proč jeho odstavení z čela strany není rozumným rozhodnutím.

Jindřich Šídlo se zastal Jiřího Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Na hlavu Jiřího Pospíšila ze začala po víkendovém kongresu ODS snášet kritika. Web Petra Dimuna Česká Justice.cz poslance viní ze současného stavu občanské demokracie, jeho spolustraník Petr Štěpánek jej na svém Facebooku označil dokonce za "sráče".

Příjemným zjištěním a balzámem na pocuchané nervy tak pro Pospíšila mohou být slova dvou komentátorů Hospodářských novin. Zastání nachází politik jak u Petra Honzejka, tak u Jindřicha Šídla.

Proč je Pospíšilovo odstavení nerozumné

Skutečnost, že delegáti odstavili exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z vedení strany, je podle Honzejka nerozumné hned ze dvou důvodů, které popisuje ve svém komentáři. "Především proto, že Pospíšil je jedním z nejpopulárnějších politiků ODS a jako jediný dokázal v poslední době něco vyhrát (krajské volby v Plzeňském kraji)," vystihuje autor komentáře první důvod.

"A také proto, že nové vedení ODS bude mít v lidech kolem Jiřího Pospíšila silnou vnitrostranickou opozici, která, pokud lze soudit z výrazů, jež Pospíšil používal v sobotu večer, nebude mít daleko k nenávisti," doplnil Honzejk.

Osobní popularita Pospíšila by mohla ODS prospět

S prvním důvodem, který Honzejk uvádí, se ztotožňuje i Jindřich Šídlo. Dává za pravdu tvrzení, že se Jiří Pospíšil těší důvěře voličů, a to dokonce větší, než jak si teď stojí celá ODS. A komentátor uvádí pro příklad rovněž Pospíšilovo zvolení v Plzeňském kraji a v porovnání s ostatními kandidáty připomíná také úspěch v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

"Jinými slovy, Jiří Pospíšil je politik, jenž patrně dokáže oslovit i voliče, kteří nepatří k tvrdému voličskému jádru (dnes už jadérku) ODS. Existují teorie, že právě o takové politiky by měly strany stát, protože osobní popularitou přinášejí prospěch celé partaji, ale samozřejmě je nechceme ODS vnucovat," uzavírá Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…