Jiří Dolejš o iniciativách z Václaváku: Tragikomická hrstka "ultras", pochybně financovaná

07.04.2013 17:59

Demonstraci s cílem smést nejen kritizované politiky v neděli zorganizovala Holešovská výzva a další iniciativy. Účastnilo se ale jen pár stovek lidí. Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše to může být tím, že se holešovičtí neostýchají spojit i s otevřeně extremistickými skupinami. Navíc si nesmí žádná politická skupinka urvat pro sebe právo mluvit jménem lidu.

Jiří Dolejš o iniciativách z Václaváku: Tragikomická hrstka "ultras", pochybně financovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli sympatizanti Holešovské výzvy za účelem svržení Nečasovy vlády

Otázkou podle Dolejše je, kdo a proč tyto iniciativy, jako je Holešovská výzva, podporuje a sponzoruje. Podle poslance jejich představitelé nejsou ani schopni pořádně vysvětlit, oč jim jde. Přesto opakují akce, jejichž náklady rostou.

„Kdo např. zaplatil mimořádný vlak z Ostravy, i když přivezl jen necelé dvě desítky lidí? Asi tady lze hledat důvod, proč jiné občanské iniciativy, jako např. ProAlt nebo Spojenectví Práce a Solidarity, které se také vyslovují pro společenské alternativy, odmítají být s takovými akcemi házeny do jednoho pytle,“ míní Dolejš.

Extremistické spojení

Poslanec má za to, že se Iniciátoři Holešovské výzvy neostýchají spojit i s otevřeně extremistickou pravicí. Poukazuje na to, že už loni vystupoval na setkáních příznivců Holešovské výzvy matador českého fašismu Jan Skácel a Ladislav Malý. Neznámou poslanci zůstává, co k této iniciativě přitáhlo senátora Tomia Okamuru.

„Rizikem pro demokracii v každém případě není tragikomická hrstka nějakých „ultras“, ale nepřímé politické krytí xenofobních a netolerantních názorů, které na ně přivyká část politického mainstreamu,“ míní Dolejš s tím, že je pravděpodobné, že některé osobnosti politického života cítí naštvanost lidí a chtějí se na této vlně svézt.

Poslanec navíc poukazuje na to, že „dočasnou občanskou vládu“ nelze ustavit na Václavském ani jiném náměstí, poněvadž by to byl protiústavní puč, proti němuž by orgány státu, včetně represivních, byly povinny zasáhnout.

Dolejš tak jasně vzkazuje: „Kdyby došlo pod záminkou demokratického odporu vůči vládě k útoku na Ústavu, tak KSČM jako strana demokratická a respektující právní řád by se vůči tomu musela jednoznačně ohradit“.

Žádná politická skupinka si totiž podle poslance nesmí urvat pro sebe právo mluvit jménem lidu. „Občanská společnost by se měla s politickou reprezentací spíše doplňovat, měly by se vzájemně inspirovat a ne se suplovat,“ míní Dolejš s tím, že občanský odpor by měl nakonec ústit do nějakého racionálního řešení v souladu s ústavními postupy a který také nebude koketovat s fašistickou či jinou extrémní ideologií.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…