Jiří Pehe, aniž to tuší, uznal odtržení Krymu. Jan Schneider tleská

08.10.2017 11:44

Analytik Jan Schneider zatleskal Jiřímu Pehemu. Tento politolog prý na příkladu Katalánska ukázal, že bylo legitimní odtržení Krymu od Ukrajiny a stejně tak bude legitimní v Česku hlasovat o členství České republiky v NATO.

Jiří Pehe, aniž to tuší, uznal odtržení Krymu. Jan Schneider tleská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

Politolog Jiří Pehe se zamyslel nad situací ve španělském Katalánsku. Konstatoval, že požadavek Katalánců na referendum o samostatnosti sice podle španělské ústavy není legální, ale to nic nemění na tom, že je katalánský požadavek legitimní a lze o něm hlasovat v referendu. Analytik Jan Schneider za tuto úvahu politologovi zatleskal a podotkl, že přesně k tomu došlo na ukrajinském Krymu, takže Pehe vlastně hájí připojení ukrajinského Krymu k Ruské federaci. Analytik považuje za přínosné, že to konečně uznal i politolog hlavního proudu.

Jenže Schneider neskončil zdaleka jen u Krymu.

„Plně souhlasím, že je legitimní vyjadřovat svou vůli v referendech, řešících kromě práva na sebeurčení a členství v EU i členství v NATO! Platí totiž stará zásada, že je třeba periodicky přezkušovat samy základy všeho, na čem stojíme a na čem stavíme a kam směřujeme. To je jeden ze základních pilířů evropské civilizace – a je legitimní i tento pilíř periodicky přezkušovat, což nesmí být legálně omezeno. A když je někde činěn takový pokus, stupňuje se tlak tak dlouho, až to nedopadne pro nikoho dobře, protože, jak pravil Vladimir Bukovský, revoluce zdvihá kal ode dna. Nám o tom ať někdo povídá, že,“ napsal v komentáři pro První zprávy.cz Schneider.

Celý komentář naleznete zde.

Pokud Evropská unie uzná, že je legitimní pořádat referenda o různých otázkách, bude to prý demokratický posun kupředu. Jen je škoda, že se tyto posuny odehrávají pod brutálními údery policejních obušků. Schneider naráží na zásah policejních těžkooděnců proti lidem, kteří se v Katalánsku chtěli referenda zúčastnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…