Jiří Pospíšil o novince, kterou chystá Brusel: Evropský pas pro očkované. A víme, proč se s ní chvátá

09.03.2021 14:24

Evropská komise chce už v polovině března prosadit projekt Evropských očkovacích pasů. Podle českého europoslance Jiřího Pospíšila ale takový chvat přinese řadu problémů.

Jiří Pospíšil o novince, kterou chystá Brusel: Evropský pas pro očkované. A víme, proč se s ní chvátá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

EU má ambici zrealizovat tento projekt do léta. Pas mající papírovou i digitální podobu (ve formě QR kódu) je prioritou EU, která se prý obává, že by si země, kde očkování pokročilo, začaly vytvářet vlastní očkovací pasy, což by opět oslabilo vzývanou evropskou solidaritu.

Na druhou stranu se ale, jak poznamenává i server Rozhlas.cz, členské státy nedokážou shodnout na tom, jaké výhody by tento pas měl vlastně přinášet. Proto i EU raději než o pasu hovoří o „očkovacím certifikátu“.

Jak poznamenává europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), diskuse na Evropské radě ukázala, že mezi členskými státy není vůbec žádná shoda, jak by tyto pasy měly vypadat.

„Očkovací pasy by měly být digitální, což bude na jednu stranu uživatelsky praktické, na druhou stranu to může být problém pro ty, kteří neovládají práci s digitálními technologiemi,“ varuje český europoslanec a bývalý předseda TOP 09.

Podotýká, že pasy budou muset být nastaveny tak, aby bylo maximálně zajištěno, že jeho držitel nikoho nenakazí, ale zároveň musí chránit soukromí a osobní údaje.

„Problematický může také být okamžik startu celého projektu, protože v řadě států, včetně České republiky, platí, že se na mnoho občanů, kteří mají o očkování zájem, stále ještě nedostalo. Problém případné diskriminace těchto lidí také zatím není uspokojivě vyřešen,“ varuje Jiří Pospíšil.

Ten se obává, že před evropskými úředníky je s projektem ještě hodně práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…