Jiří Rusnok, budoucí guvernér: Všude kolem byly investice z Číny. A my jsme jen vyvěšovali vlajky a řešili problémy lidstva, což nám nejde

21.04.2016 9:40

„Nedělejme si iluze, že někdo dokáže výrazně snížit důchody a sociální dávky. Současná vláda ale aspoň neškodí růstu,“ řekl v dnešním rozhovoru MF Dnes člen bankovní rady České národní banky Jiří Rusnok. Zároveň také podotkl, že stát je v pasti: Nižší daně totiž nezaplatí vysoké důchody.

Jiří Rusnok, budoucí guvernér: Všude kolem byly investice z Číny. A my jsme jen vyvěšovali vlajky a řešili problémy lidstva, což nám nejde
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

„Český růst stojí hlavně na tom, jak roste domácí spotřeba, a ta se zvedá hodně. Loni významně pomohly také investice. U nich letos předpokládáme výkyv – veřejné investice, které byly spojené s dočerpáváním evropských fondů, budou slabší. Na export pochopitelně nesmíme zapomínat, pro takovou ekonomiku, jako jsme my, je důležitý, ale ne rozhodující,“ poznamenal Rusnok. Ten zároveň uvedl, že rostoucí spotřeba domácností souvisí s tím, že se zvyšují pracovní příjmy Čechů.

„Mzdy rostou po dlouhé době, předtím pět let moc nestoupaly. A budou pravděpodobně vzhledem k situaci na trhu práce růst ještě rychleji – firmy nemohou sehnat lidi. Rostou kolem čtyř procent. A kdyby rostly pětiprocentním tempem, nedivil bych se tomu,“ myslí si Rusnok.

Následně se vyjádřil také k daním. „Všichni chtějí slyšet, že daně by se měly snížit – nebo alespoň nezvyšovat. Každý chce mít nejlépe nulové daně, zejména majetkové. Žijeme tady v iluzi, jak máme všechno zdaněno moc a že na další zdanění už nelze pomýšlet. Ale nikdo nechce slyšet o tom, že země stárne. A že bude mít větší výdaje na zdravotnictví, sociální péči, důchody,“ uvedl. 

Rusnok také vidí velký význam v návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Podle jeho názoru jsme totiž dohnali to, co jsme zanedbali. „V ostatních zemích střední Evropy už byly čínské investice dávno vidět, v Maďarsku nejvíc, částečně v Polsku. Předtím jsme jen vyvěšovali tibetské vlajky a řešili globální problémy lidstva, což nám evidentně moc nejde, a nemohli jsme očekávat nějakou vstřícnost z oficiálních míst,“ podotkl s tím, že bez Číny bychom se neobešli. 

Závěrem rozhovoru řekl také svůj pohled na přijetí eura v Česku. „Pro euro tu není politická vůle. Nemá ani podporu obyvatelstva, takže je to jen teoretické cvičení. Není to aktuální záležitost,“ řekl s tím, že s vlastní měnou žijeme slušně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…