Jmenování vlády: Mynář chyboval při čtení jmen ministrů, Zeman ztrapnil Sobotku

29.01.2014 14:24

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Během svého proslovu pokáral předsedu vlády za chyby v dokumentu, který navrhoval sedmnáct členů kabinetu.

Jmenování vlády: Mynář chyboval při čtení jmen ministrů, Zeman ztrapnil Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Po slavnostním uvítání členů nového kabinetu každý z ministrů podepsal slib. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář se při čtení jména Pavla Bělobrádka přeřekl na „Bělobládek“. Přeřekl se také v případě Richarda Brabce. Poté se ujal slova prezident a poblahopřál vládě ke jmenování.

Zeman poukázal na dopis, ve kterém mu Sobotka navrhoval jednotlivé členy vlády. „Ve třech případech jsem se rozhodl návrhům nevyhovět. Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence a místo toho jsem ministrem životního prostředí jmenoval pana Brabce,“ vytkl prezident novému premiérovi.

Zemanův projev ZDE

Milý pane premiére, tolik chyb v jednom dopise je docela dost

Další chyba nastala ve jméně Mariana Jurečky, který byl v dopise nazván Martinem. „Za třetí, odmítl jsem pana Jurečku jmenovat ministrem zdravotnictví a místo toho jsem jej jmenoval ministrem zemědělství,“ dodal Zeman. Pozastavil se nad nápadem jmenovat dva ministry zdravotnictví, který prý nakonec zamítl. 

„Milý pane premiére, šest chyb v jednom dopise je docela dost a ne zcela to svědčí o profesionalitě,“ uzavřel výtku Zeman.

Nejmenování pana Babiše by znamenalo vyhození vlády do povětří

Dále se prezident vyjádřil k problematice jmenování Andreje Babiše ministrem financí. „Vzhledem k tomu, že hnutí ANO jasně deklarovalo, že nepůjde do vlády bez svého předsedy, znamenalo by nejmenování pana Babiše vyhození vlády do povětří,“ upozornil prezident.

Kvůli tomu požádal Poslaneckou sněmovnu, aby projednala a přijala novelu zákona o státní službě alespoň v prvním čtení. „To se stalo a já za to chci Poslanecké sněmovně poděkovat. Chtěl bych apelovat na tři předsedy stran, aby považovali zákon za svou prioritu,“ prohlásil prezident.

Sobotka: Věřím, že naše vláda přinese hospodářský růst a prosperitu

Premiér Bohuslav Sobotka poděkoval prezidentovi za jmenování vlády. K výtkám se oficiálně nevyjádřil. „Věřím, že vláda přinese hospodářský růst a prosperitu. Chceme se zaměřit na to, aby naše země fungovala,“ slíbil Sobotka.

Nový premiér slíbil, že jeho vláda dovede zákon o státní službě do zdárného konce.

Členové budoucího kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) se sešli kolem 13:00 v Hrzánském paláci nedaleko Pražského hradu. Odtud je na Hrad, kde nové ministry jmenuje prezident Miloš Zeman, zhruba o půl hodiny později odvezl autobus, který doprovodila policie. Po jmenování se nová vláda sejde na prvním jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…