Joch zaútočil na Klause: Je to Zlatý slavík svých chlebodárců

13.10.2013 21:30

Roman Joch, šéf Občanského institutu a někdejší poradce premiéra Petra Nečase, po svém vysvětluje pozadí udělení Truman-Reaganovy medaile svobody od americké neziskové organizace Nadace památníku obětí komunismu.

Joch zaútočil na Klause: Je to Zlatý slavík svých chlebodárců
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Hlavním iniciátorem nadace byl podle Romana Jocha americký novinář a historik Lee Edwards, který nyní působí v předním americkém konzervativním think tanku The Heritage Foundation. Lee Edwards pochází z antikomunistického zázemí a sám byl od mládí činný v konzervativních a antikomunistických politických organizacích. „Lee Edwards byl v mládí členem konzervativní organizace Young Americans for Freedom založené v roce 1960 v sídle rodiny Buckleyů v Sharonu ve státě Connecticut, jež v šedesátých letech 20. století sdružovala rozumnou, morálně střízlivou a politicky gramotnou americkou mládež – na rozdíl od hippies protestujících proti válce ve Vietnamu,“ píše Roman Joch ve svém článku, zveřejněném na serveru Česká pozice.

Lee Edwards a další spříznění američtí antikomunisté založili v roce 1994, tedy již po pádu železné opony, zmíněnou nadaci, jež od roku 1999 uděluje zmíněnou Truman-Reaganovu medaili svobody. A zároveň se rozhodli zřídit památník obětem komunismu.

Klaus je v pravicových kruzích velmi oblíben

Roman Joch vyjmenovává nositele medaile svobody a doplňuje, proč byl podle něj nyní medailí dekorován právě náš bývalý prezident: „Václav Klaus ve svých vystoupeních v amerických pravicových (konzervativních a libertariánských) think tancích mluví jako člověk pravice – konzervativec či klasický liberál. Proto je tam oblíben. Samozřejmě, že mnoho lidí z těchto think tanků ví, že když byl premiérem, vládl jako socialista. Z vlastních důvodů – konkrétně shromažďování peněz (fundraisingu) – však potřebují svým sponzorům představit a předvést nějakého politika ze střední a východní Evropy, nejlépe současného či bývalého premiéra nebo prezidenta, který na sponzorských večeřích jejich chleba jí a také jejich píseň zpívá. A tu Václav Klaus v USA zpívá dokonale, hotový Zlatý slavík, v tomto ohledu je věru převelice pilný a učenlivý. (Jak mi sdělili moji zvědové, jediného faux pas se dopustil při příležitosti 20. výročí pádu komunismu v Knihovně a muzeu Ronalda Reagana v jižní Kalifornii, kde na shromáždění studenoválečníků obhajoval Vladimira Putina a Rusko…),“ jízlivě dodává Joch.

„Proto letos Václav Klaus obdržel Truman-Reaganovu medaili svobody. Budeme-li realisty, příliš významných politiků ze střední a východní Evropy už nezbývá, proto došla řada i na Václava Klause,“ spatřuje ředitel Občanského institutu především sponzorské důvody, které vedly Nadaci památníku obětem komunismu k ocenění Václava Klause. Vzápětí se však objevila kritika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…