John Bok o Kalouskovi, Nečasovi, hovínkách i o tom, kdo už má jít do kelu

26.07.2012 6:56

JINÝMA OČIMA Nepřestanou-li se politici vměšovat do činnosti policie, hrozí, že u lidí přeteče pohár trpělivosti a skutečně vyjdou do ulic. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčen bývalý disident a aktivista John Bok, který se pustil i do tvrdé kritiky premiéra Nečase a ministra Kalouska.

John Bok o Kalouskovi, Nečasovi, hovínkách i o tom, kdo už má jít do kelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Vrcholní politici by si podle někdejšího disidenta a současného předsedy spolku Šalamoun Johna Boka měli uvědomit, že před zákonem jsou si stejně rovni, jako řadoví občané. „Když se policie a státní zastupitelství k našim řadovým občanům chovají způsobem, který se nám nelíbí, a které spolek Šalamoun sleduje, tak to pana Kalouska ani ministerského předsedu nezajímá a vždycky plácají o tom, že jsme v právním státě. V momentně, kdy se to začíná dotýkat i jich, najednou jsou přesvědčeni o tom, že je to špatně, a že chtějí mít policie a státní zastupitelství navrch,“ říká pro redakci ParlamentníchListů.cz John Bok.

Hodně policistů odešlo, prý se z toho zeblili

„Tak buďto žijeme ve státě, kde si jsou všichni rovni a ministr ani ministerský předseda či poslanec by kromě politické neměli mít žádnou ochranu proti jakýmkoliv pokleskům. Pokud je podezření, že něco spáchali, měli to prostě akceptovat,“ míní.

Politici by podle jeho slov měli usilovat o to, aby policie měla k práci slušné podmínky, aby měla kvalitní lidi a nemohlo docházet k excesům, k nimž dochází. „Samozřejmě ale zároveň věřím, že je spousta slušných policajtů, kteří svoji práci dělají dobře a mnoho jich odešlo právě proto, že se z toho všeho zeblili,“ poznamenává expresivně John Bok.

Ten navíc upozorňuje, že by mohla být ohrožena samotná nezávislost policie. „Jakmile se politici začnou takovýmto způsobem angažovat a vměšovat a pan ministerský předseda začne něco říkat o podplukovnících, tak měl druhý den rezignovat. Dokud se jich to nedotklo, tak jim to nevadilo a najednou je slyšíme vykřikovat. Proč by oni měli být chráněni? To jsou nějaká lepší kasta, nebo co?“ nechápe disident.

Nečas, Kalousek a další. Prý „obyčejná hovínka“

„Kdo ještě nedávno znal nějakého Nečase? Vždyť to byly obyčejný hovínka! Copak jsou nějací Nečasové nebo Kalouskové něco lepšího než normální lidé?“ ptá se.

Naděje na vyšetřování dalších sporných kauz tu ale podle Boka existuje. „Setrvávám být optimistou a věřím, že přece jenom i díky policejnímu prezidentovi, který je podle mě kus chlapa, i když nemusím se vším souhlasit, si politici netroufnou jít tak daleko, protože to by byl jejich konec. To by už, když použiju hrubý výraz, lidi nasralo tak, že půjdou do ulic,“ odhaduje v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz.

„I když mají lidé třeba blahobyt, budou najednou cítit vlastní ohrožení, že si tu někdo uzurpuje větší právo. Buď máme policii ustanovenou s určitými pravomocemi, a když to někdo porušuje, ať je taky samozřejmě potrestán, ale ne tak, že se bude generalizovat a začne tu nějaký pan Nečas a Kalousek vykřikovat ty své nesmyslné bláboly. Tím jen dokazují, že si nejsou jistí v kramflecích. Nevím, co za tím je, ale určitě to není obrana demokracie,“ nešetří John Bok kritikou.

Lidé mají právo se vzbouřit, říká to ústava

Podle něho je určitě dobře, že se policejním prezidentem stal právě Petr Lessy, který tam prý po svých předchůdcích udělal kus poctivé práce. „Navíc připomínám, že ústava doslova říká, že pokud se vedení státu začne chovat protiústavně nebo protiobčansky, mají občané právo proti nim povstat!“ zdůraznil.

Ohledně debat kolem jmenování nového vrchního státního zástupce v Praze podle Boka platí, že rozhodující slovo by měl mít nejvyšší žalobce Zeman. „Mají-li být dodržovány platné zákony, musí to být tak, že jediným, kdo je pověřen vybrat vrchního státního zástupce, je Pavel Zeman a ministr to jen formálně potvrdí,“ uvádí.

„Zamítnout to může jedině tehdy, pokud má pádné argumenty, že by věděl o kandidátově neschopnosti či nějakém zločinu. Jestliže nic takového proti paní Bradáčové neexistuje, pak ji musí ministr jmenovat, i když se mu to nelíbí. Pokud to neudělá a bude kličkovat, no tak ať jde do kelu, ať hned složí svoji funkci,“ vzkazuje ministru spravedlnosti.

Revoluce nebude, ale vyhrají tu socani a komunisti

Sám prý z Lenky Bradáčové také není nijak nadšený. Myslí si, že se příliš ráda mediálně zviditelňuje. „Ale pokud proti ní nic zásadního není, tak by měla být jmenována. Buď to respektujme, nebo zrušme státní zastupitelství a mějme zemi bez zákonů,“ navrhuje v rozhovoru s redakcí ParlamentníchListů.cz

„Ze strany vládnoucích stran tu čiší obrovská arogance moci. Nečas prokazuje arogantskou nabubřelost hlupáka. Nemyslím si ale, že by tu nastalo něco krvavého, nebo že by lidé poslance házeli z oken, ale určitě to může sehrát roli při volbách. Ač nemám ze socanů nějakou velkou radost, myslím si, že to může posílit socany a komunisty, protože se lidé prostě naserou a jaká je jiná možnost?“ ptá se v závěru John Bok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…