John tepe vládu: Boj proti lichvě? Ani náhodou

22.08.2012 16:40

Předseda Věcí veřejných Radek John zkritizoval vládu za polovičatost boje proti lichvě. Podle něj je nejnovější novela sice pozitivní změnou, ale spotřebitele před lichváři stejně neochrání.

John tepe vládu: Boj proti lichvě? Ani náhodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John na zasedání VV

„Snaha vlády začít řešit otázku spotřebitelských půjček a lichvy je chvályhodná,“ ocenil předseda VV. Navrhovaná úprava však podle něj skutečnou změnu nepřinese. Ačkoliv je správné, že se ministr financí Miroslav Kalousek pokouší alespoň částečně bojovat s lichvou, jedná se pouze o kosmetické úpravy,“ říká John podle serveru Prvnizpravy.cz.

Podle Johna finanční instituce zcela běžně inzerují nízkou úrokovou sazbu a dohání to dalšími poplatky, takže z devíti procent je rázem dvacet. Proto nic neřeší zastropování úroků. John také připomíná, že například ve třicátých letech bylo považováno za lichvu jakékoliv úročení nad 14 procent.  

Banky se v době krize nemohou obohacovat, zlobí se John

„Jednoznačně vidíme úlohu státu na straně občanů. Je nepřípustné, aby v době finanční krize státu, v době, kdy jsou zvyšovány daně a koalice bojuje proti 200 korunám pro důchodce, generovaly banky a jejich dceřiné finanční domy zisk jen díky laxnosti vlády s tímto druhem lichvy cokoliv dělat,“ rozčiluje se John. Nemorální je podle něj i hrazení pohledávek, kdy jsou nejprve umořovány úroky a poplatky a až poté samotná dlužná částka.

„Rostoucí zisky bank jasně ukazují, že stát by měl zásadně vstoupit do této oblasti a určit jasná pravidla, která ochrání běžného spotřebitele před lichvou,“ uzavírá předseda Věcí veřejných. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…