Josef Dobeš: Omlouvám se za sliz VV. Kalousek a kmotři ODS mají svatozář

18.04.2012 23:58

Nebude-li mít nejpozději do pondělka vláda bezpečnou většinu ve sněmovně, je jediným řešením jít do předčasných voleb, řekl premiér Petr Nečas. Osud vlády je tedy stále nejistý. Zda pokračování kabinetu zajistí platforma budovaná Karolínou Peake, nebo zda se nakonec za kabinet postaví zbytek Věcí veřejných, je otázkou. Vyloučena nebyla ani taková varianta, že by se z trojkoalice stala vlastně čtyřkoalice.

Josef Dobeš: Omlouvám se za sliz VV. Kalousek a kmotři ODS mají svatozář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Zatímco z Věcí veřejných odcházejí poslanci, bývalý ministr školství, poslanec Josef Dobeš se naopak vrací zpátky do rodné strany. „Zjistil jsem, že z VV odešli korytáři a zůstali lidé, kteří budou pracovat pro program VV, třeba i v opozici,“ vysvětlil v Událostech, komentářích Josef Dobeš.

On sám z Věcí veřejných odešel z toho důvodu, že prý není ochotný brát z platů učitelům a z peněz vysokým školám. „Karolína Peake to má úplně jinak, pro ni je důležité bojovat za svoji židli,“ nebere si servítky Dobeš.

Omlouvám se za sliz VV, předtím měli politici na hlavě svatozář, pěnil Dobeš

V souvislosti s fungováním Věcí veřejných a soudem s Vítem Bártou Dobeš vypěnil a pustil se do ironie: „Já se strašně omlouvám za Věci veřejné, za ten sliz Věcí veřejných, před vstupem Věcí veřejných nebyli kmotři a pan Kalousek se nepotkával s panem Hávou, ODS měla svatozář nad hlavou.“

A tak v duchu hesla „když to dělá každý, tak proč ne my“ Josef Dobeš nepovažuje ani za nutné, aby se Věci veřejné nějakým zásadním způsobem distancovaly od Víta Bárty. Důležitější podle Dobeše je, že Věci veřejné mohou přejít do opozice a pracovat v ní v souladu se svým programem.

„Platforma Karolíny Peake nemá žádný program, oni jen chtějí zůstat na svých postech. Lidé, kteří jsou ve VV, lpí na programu Věcí veřejných, pan Paggio a paní Peake budou schvalovat DPH a budou dělat všechny ty opatření, která nikdy nebyla programem VV, všechno proto, že chce být paní Peake vicepremiérkou,“ je přesvědčený Dobeš a navážel se tak do dalšího hosta Událostí, komentářů Viktora Paggia.

Možný je i tuning na čtyřkolku, překvapil Paggio

Ten totiž přišel i s překvapivou variantou. „Míček je jednoznačně na straně VV, záleží na tom, zda se začnou chovat konstruktivně. V současné době jde hlavně o ty hlasy. Klidně to může být i jakási čtyřkoalice,“ vysvětlil bývalý véčkař Paggio.

Tato varianta by ovšem musela být předmětem dalších koaličních vyjednávání. Grémium ODS už se usneslo, že koaliční spolupráci s VV vypoví. „Postupujeme striktně podle koaliční smlouvy. Děláme to proto, že koaliční partner se rozpadá. Musíme hledat řešení, které bude umožňovat regulérní vládní politiku, nebo předčasné volby,“ uvedl v pořadu Události, komentáře občanskodemokratický šéf senátorského klubu Richard Svoboda.

Dobeš se ukázal dobrým prorokem smutného konce

Josef Dobeš je přitom přesvědčen, že vlastně v současné krizi neztrácí Věci veřejné, ale zbylí koaliční partneři. „Věci veřejné jsou zvyklé žít v komunální politice a žily v ní velice dobře, ztrácí premiér Nečas, který už pro příště nebude premiérem,“ říká bývalý ministr školství.

„Já jsem na rozdíl od Karolíny Peake říkal nechoďme do velké politiky, zůstaňme v komunální politice a dozrajme, protože v té velké si nás rozeberou,“ dodal Dobeš předpověď, kterou prý kdysi prosazoval a která se nyní naplnila.

Bez ultimát a agrese, láká Paggio další Véčkaře

A naplňovat by se měla dál. Premiér oznámil, že chce bezpečnou většinu ve sněmovně, která bude hlasovat pro vládu. Platforma Karolíny Peake tak zoufale potřebuje přitáhnout další véčkařské poslance.

„Přidat by se k nám měli ti, co nevyznávají agresivní a destruktivní politiku nekonečných ultimát,“ vzkázal poslancům VV Paggio.

Dobeš je ovšem přesvědčený, že další poslance už se odpadlíkům přetáhnout nepovede. „Kapustiček je hodně a slimáčků málo,“ naváží se Dobeš do zištného postoje přeběhlíků. Podle Dobeše se není čemu divit, že mezi odpadlíky figurují zejména lidé, kteří zastávali nějaké posty.

Totální rozpad politické kultury, komentuje současnou situaci Přibáň

Senátor Richard Svoboda přestřelku Paggia a Dobeše komentoval suše: „Je zjevné, že VV procházejí obrovskými turbulencemi, potřebujeme jasný signál.“

To profesor Jiří Přibáň ve svém komentáři k proběhlé debatě tak shovívavý nebyl. „Musím se ptát, jestli v této zemi existuje ještě nějaká kultura. Když si myslíme, že dosáhneme  určitého dna, zjišťujeme, že tím bahnem klesáme ještě mnohem hlouběji. Jen z toho, jak ti lidé hovoří, jak uvažují, to je symptomem totálního rozkladu politické kultury,“ hodnotil proběhlý rozhovor v pořadu Události, komentáře Přibáň.

Podle Přibáně je důležitější než nějaké formální udržení vlády potřeba obnovit důvěru občanů v politiku. „Musí se tu vytvořit prostředí, kde se politici budou považovat za zástupce lidu, nikoliv za zástupce soukromých zájmů,“ uzavřel Přibáň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…