Jourová: Ukrajina do EU? Už před válkou byla ze 70 procent v souladu s evropskou legislativou. Takže...

03.04.2023 21:15 | On-line

Evropská komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová hodnotí evropskou reakci na ruskou invazi na Ukrajinu jako rychlou a nezpomalující. Evropská unie i nadále plánuje Ukrajině poskytovat jak humanitární, tak i finanční pomoc, vyhrazeny byly další dvě miliardy. Únava z války je patrná, s „mírotvůrci“ požadujícími konec války za každou cenu Jourová nesouhlasí. Putin „úspěšně“ docílil pokrytí 90 procent občanů Evropské unie Severoatlantickým paktem a snížení závislosti na ruských energiích. Pro přijetí do EU musí Ukrajina splnit stejné podmínky jako ostatní. Jourová dále mluví i o navrhovaném aktu o svobodě médií.

Jourová: Ukrajina do EU? Už před válkou byla ze 70 procent v souladu s evropskou legislativou. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v rozhovoru pro Interview ČT24 s moderátorkou Barborou Kroužkovou hovoří o nynějším stavu na Ukrajině. Evropská komise pokračuje v pomoci Ukrajině hlavně v oblasti vybavení municí a zbraněmi. I na pokrytí nákladů členských států posílajících munici a zbraně na Ukrajinu byly vyhrazeny další dvě miliardy. Pokračuje samozřejmě i humanitární a finanční pomoc, aby ukrajinský stát mohl fungovat i během probíhajícího konfliktu. Je třeba i potrestat válečné zločince a nalézt dostatek finančních prostředků pro poválečnou obnovu Ukrajiny. Namístě je podle slov Jourové pomoc Ukrajině k členství v Evropské unii.

„Je to otřesný paradox, že Rusko teď předsedá Radě bezpečnosti a je vidět, že pravidla na situaci, že se člen sám stane agresorem, nejsou připravena,“ míní Jourová. Na ruskou agresi však podle ní byla reakce rychlá a není pravda, že by se pomoc hlavně v oblasti posílání zbraní zpomalovala. Jourová zmiňuje evropského komisaře pro vnitřní obchod Thierryho Bretona, jenž se sám vydal na cestu do čtyř evropských zemí a podpořil v nich rychlejší výrobu munice a zjistil tak, kdy co nejdříve bude munice připravena k poskytnutí Ukrajině.

Moderátorka Barbora Kroužková nicméně připomíná, že jednoznačné odsouzení konfliktu a strach z Ruska pomalu polevuje. Jako příklad uvedla povolení účasti ruských a běloruských sportovců na nadcházejících olympijských hrách a zeptala se Jourové, zda toto „zvyknutí si na válku“ není nebezpečné. Jourová tuto nebezpečnost připustila. „My, kteří teď jsme u kormidel, musíme využít každou chvíli, abychom znovu a znovu připomínali, jak je nutná trvalá podpora Ukrajiny a jak je potřeba vysvětlovat občanům, proč to je nutné, abychom si udrželi jejich podporu,“ říká a dále zmiňuje, že momentální podpora humanitární podpory občanů je kolem 90 procent, pro dodávání vojenské techniky je to 60 procent. „Únava z války je samozřejmě patrná. Čím dál tím víc slyšíme takzvané mírotvůrce – ‚mír za každou cenu, ať to stojí cokoliv‘. Ať to stojí ty oběti? S tím zásadně nesouhlasím a takový je i postoj všech ostatních lídrů Evropské unie, jak mi bylo řečeno teď na summitu,“ prohlašuje komisařka.

V běhu jsou další jednání s Tureckem, aby souhlasilo se vstupem Švédska do NATO. Zítřejší vstup Finska do NATO označuje za „úspěch“ Vladimira Putina společně s tím, že 90 procent občanů Evropské unie bude chráněno Severoatlantickým paktem a radikálně se snížila závislost Unie na dodávkách ruských energií a plynu.

Rozhovor se dále stočil k jednáním s Ukrajinou o jejím vstupu do Evropské unie. Podle Jourové už před válkou byla Ukrajina v 70 procentech v souladu s legislativou Evropy. „To, oč nám především jde, je, aby tam fungovala justice, boj proti korupci, boj proti organizovanému zločinu, aby měli vyřešen střet zájmů, aby měli vyřešeny oligarchické struktury,“ říká a dodává, že tyto požadavky musejí být součástí zákonů a institucí. Nyní v průběhu války Ukrajina v těchto přípravách pro vstup pokračuje. Za největší problém Ukrajiny Jourová označuje oblast prokuratury a soudnictví, ve které vidí prostor pro zlepšení. Stále se čeká na obsazení Ústavního soudu. V plánu na podzim 2023 je hodnocení všech zemí, které se chystají na vstup.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nadmíru skvělý úsudek paní Jourové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZevon , 03.04.2023 22:40:18
kalí jen fakt, že pokud to takto půjde dále z kopce, za rok už Unie existovat nebude, protože budeme zpátky ve středověku. Na toto téma působí neuvěřitelně zprávy z Číny, které s Ruskem úspěšně expandují do světa a co nevidět nahradí celý svět dolar za jejich měny. My budeme pod vedením zmateného a bojácného profesůrka stále vykřikovat hesla o demokracii, bojovat s ruskými šváby, likvidovat nepohodlné lidi s jinými názory a jezdit budeme na koních a orat budeme ruchadlem. Proč my jsme takoví ....., že stojíme vždycky na té špatné straně, kde jsou výhledy jen na války, ekonomické katastrofy a chudobu?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…