Jozef Banáš: USA smrtelně potřebují bohatství Ruska. Vymývání mozků. Je jasné, o co se hraje, ale mlčí se o tom

01.11.2016 14:40 | Zprávy

Nad vztahem výsledku amerických prezidentských voleb a situace v Pobaltí se na serveru Aktuálne.sk zamýšlí slovenský spisovatel a publicista Jozef Banáš.

Jozef Banáš: USA smrtelně potřebují bohatství Ruska. Vymývání mozků. Je jasné, o co se hraje, ale mlčí se o tom
Foto: Jozef Hubel
Popisek: Jozef Banáš

Podle jeho názoru ze všeho, co se děje v USA v souvislosti s prezidentskými volbami, je jasné jedno: Wall Street a zbrojařská lobby vítězství Trumpa nedovolí. Nemohou. „Mít v čele státu muže, který hlásá dialog s Ruskem, rozpuštění NATO a uvolnění napětí, je nepřípustné. Bez napětí a lokálních válek kšeft se zbraněmi nefunguje,“ píše Banáš.

V kontextu očekávaných výsledků amerických voleb pozoruje také vývoj situace v Pobaltí. „Posilování NATO v oblasti je nejen strategickou odpovědí na jejich zbabranou akci na Ukrajině, ale je třeba si uvědomit, že Pobaltí je v jistém smyslu výchozím bodem do Arktidy. Když vezmeme v úvahu skutečnost, že USA se svými necelými pěti procenty obyvatel světa spotřebovávají téměř 50 % světových zdrojů, je jasné, že při této nenasytnosti se zdroje dostupné v USA vyčerpávají a je třeba je hledat tam, kde ještě jsou. Například v Rusku a Arktidě,“ domnívá se Banáš.

Je jasné, o co se hraje v Pobaltí

Poukazuje na to, že v ruském arktickém regionu je asi 80 % dosud objevených severních ropných ložisek. „V případě jejich čerpání bude světové ceny určovat lídr na trhu ropy a plynu, kterým bude Rusko. Navíc, v této oblasti jsou zásoby uranu, zlata, mědi, niklu, železa, wolframu, diamantů. Pokud by USA poškodily ruský arktický region, položí Rusko na kolena. Takže je jasné, o co se hraje v Pobaltí. Proto Rusové, poučení nejen Stalinovým selháním před začátkem druhé světové války, ale i věrolomností Západu v Sýrii, Libyi, Iráku, Afghánistánu či na Ukrajině, nečekají. Kaliningradská enkláva má jediný ruský nezamrzající přístav v Baltském moři – Baltijsk, který je domovským přístavem baltské flotily. Do Kaliningradské oblasti, která je v obklíčení NATO, přesouvají raketový systém Iskander, schopný nést jaderné hlavice,“ píše dále Banáš.

Upozorňuje, že to, jak vyvolat napětí, si Američané vyzkoušeli na Ukrajině. „Stačí vyprovokovat národnostní vášně a ‚už to jede‘. Z celkového počtu obyvatel Lotyšska je 27 % Rusů, jen v samotném hlavním městě Rize tvoří 50 % obyvatel. V Estonsku je 25 % Rusů, v hlavním městě Tallin je jich 37 %. Litva má asi šestiprocentní ruskou menšinu, přičemž v hlavním městě Vilnius je asi 14 % Rusů,“ vypočítává Banáš.

Aby to v Pobaltí „začalo“, stačí malá jiskřička

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…