Jsem proti Putinově válce, řekla politička komunistů. A utekla z Ruska

10.04.2022 21:24

„Pokud jste skutečný ruský nacionalista, budete proti válce, protože chcete, aby ruský národ a ruská kultura vzkvétaly. A tato válka je genocidou nejen ukrajinského, ale i ruského národa,“ vzkazuje Rusům poslankyně voroněžské oblastní rady za komunistickou stranu Nina Beljajevová, která se na zasedání rady veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. „Jsem proti rozhodnutí, které přijal prezident, a proti tomu, co se dnes děje na území suverénního státu Ukrajina. To, co se děje, považuji za válečný zločin,“ řekla veřejně, načež musela ze země uprchnout. Putin podle ní „derusifikuje“ celý svět.

Jsem proti Putinově válce, řekla politička komunistů. A utekla z Ruska
Foto: Repro Telegram
Popisek: Ruská poslankyně Voroněžské oblastní rady Nina Beljajevová

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Beljajevová, která se jako jedna z mála ruských politických reprezentantů rozhodla nemlčet a ohradila se proti ruské agresi na Ukrajině, deníku The Moscow Times řekla, proč se rozhodla veřejně vystoupit.

Tázala se přitom slovy, zdali by za „osvobození“ – jak oficiální ruská propaganda napadení sousedního státu a vraždění civilistů nazývá – aktivity Ruska na Ukrajině bral i Ježíš Kristus. „Musíte si položit otázku: Co by řekl Ježíš Kristus? Zeptejte se sami sebe: Chtěli byste být takto ‚osvobozeni‘? Aby k vám domů přicházeli lidé s takovýmto ‚osvobozením‘ a ‚bratrskou láskou‘?“ tázala se Beljajevová.

Její slova jsou v Rusku u politické reprezentace dosti raritní. Proti rozpoutání války na Ukrajině vystoupil poslanec dolní komory ruského parlamentu Michail Matvejev a Kreml vyzval, aby invazi zastavil, či komunistický poslanec Oleg Smolin, jenž neskrýval, že je invazí „šokován“, většina politických špiček v zemi ovšem mlčí, anebo dokonce napadení Ukrajiny podporuje.

Válku v Rusku svým připojením se k peticím odsoudilo též mnoho Rusů a v některých městech včetně sibiřské oblasti lidé dokonce veřejně vyšli kvůli nesouhlasu s válkou do ulic na protest, již brzy však ruské složky začaly podobné akce tvrdě potírat a v současné době může běžný ruský občan skončit v cele jen za označení situace na Ukrajině za válku, nesouhlasné reakce s tím, co Moskva na Ukrajině páchá, tak raději mnoho lidí veřejně neventiluje.

Právě kvůli protiválečným příspěvkům na sociálních sítích se začal řešit postoj samotné Beljajevové a byla na ni zaslána stížnost. Když zaznělo, že jsou její příspěvky „v rozporu s parlamentní etikou“, přemýšlela, zdali také mlčet, anebo nahlas říct, co si myslí.

„Rozhodla jsem se, že by byla škoda nevyužít příležitosti a neříct nahlas a jasně, proč jsem proti válce, proč ji považuji za zločin, a nevyzvat k míru a stažení vojsk,“ komentuje, proč se nakonec rozhodla pro druhou variantu, přestože věděla, co ji v Rusku hrozí za nebezpečí. „Uvědomila jsem si, že kdybych mlčela, nemohla bych si sama sebe vážit. Nebyla bych skutečným křesťanem a člověkem. Byla by to zrada,“ dodává.

Za svá slova poslankyně ve Voroněžské oblasti obdržela slova podpory od mnohých Rusů, z nichž mnozí jí sdělovali, že se báli, že jsou samotní s takovýmto názorem.

Tvrdí, že zejména křesťané potřebovali slyšet, že i přestože patriarcha Kirill s prezidentem Vladimirem Putinem, „kterého média často ukazují, jak v kostele drží svíčku“, válku podporují, mohou se mýlit.  

Stejně tak i levicově orientovaní Rusové: „Psali mi také komunisté a další levicoví lidé. Bylo pro ně důležité, že se někdo s podobnými názory vyslovil proti válce. O co se propaganda snaží nyní? Přesvědčit lidi, že proti válce jsou jen liberálové, což je podle úřadů menšina.“

Beljajevová vzkázala, že opravdoví ruští nacionalisté válku nepodporují, a naopak jsou proti ní. „Pokud jste skutečný ruský nacionalista, budete proti válce, protože chcete, aby ruský národ a ruská kultura vzkvétaly. A tato válka je genocidou nejen ukrajinského, ale i ruského národa, protože mladí kluci a muži, kteří mohli zplodit děti, končí zabíjeni a zanecháni v zemi. Válka je ekonomická devastace, která také dále sníží počet ruského obyvatelstva,“ jasně varuje.

Souhlasí také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským s tím, že Putin vlastně „derusifikuje“ Ukrajinu i celý svět.

Za odmítnutí války a zabíjení civilistů Beljajevové v Rusku hrozilo trestní stíhání a vězení, a tak musela uprchnout z rodné země, uzavírá však s tím, že svých slov i přes tyto následky nelituje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…