Jsi feministka, aktivistka, potřebuješ se zviditelnit... Exministryně Kovářová tvrdě nastoupila na německou spisovatelku. Tohle hlásá o dětech

15.03.2019 11:37

Německá autorka Verena Brunschweigerová šokuje svými výroky o tom, co nejvíce škodí životnímu prostředí. Jsou to prý děti. „Jedno malé miminko vypustí až padesát tun oxidu uhličitého,“ píše ve své knize „Kinderfrei statt kinderlos“ (Osvobození od dětí namísto bezdětnosti). A bývalá ministryně spravedlnosti a prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová bije na poplach. Ve svém komentáři pro Lidové noviny se do německé autorky pořádně obula.

Jsi feministka, aktivistka, potřebuješ se zviditelnit... Exministryně Kovářová tvrdě nastoupila na německou spisovatelku. Tohle hlásá o dětech
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

„Upřednostňování planety před vlastními potomky každé ženě jednou bude připadat směšné,“ říká jasně Kovářová, která má pro Brunschweigerovou jasný vzkaz. „Právě ty, která odmítáš mít děti pro jejich dopad na životní prostředí, vlastně tě chápu a rozumím ti. Jsi spisovatelka, feministka a aktivistka, tvá prohlášení tedy musí být konfrontační a provokující, protože nic jiného tě dostatečně nezviditelní,“ řekla a dodala, že autorka se krutě mýlí. Více jsme o knize Brunschweigerové psali ZDE.

Připomíná, že každého na světě naplňuje štěstím odlišný cíl a jiná aktivita. Nezpochybňuje ani to, že každá žena má právo rozhodnout se, že vlastní děti tomuto světu neporodí. „Jenomže přání, sny, touhy a štěstí jednotlivců se v průběhu jejich života prudce mění,“ zdůraznila s tím, že to si asi Brunschweigerová neuvědomuje.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24340 lidí
Kovářová zmínila, že během třech desítek let do její advokátní kanceláře docházejí stovky lidí, jež v honbě za svým vlastním štěstím zjišťují, jak špatné byly jejich dávné volby, jejich kroky a jejich minulá rozhodnutí. „Řada žen se v mládí rozhodla nemít děti, některá počít právě teď a dobu ‚právě vhodnou‘ nikdy neobjevila. Jiná šla cílevědomě za kariérou. Další nenašla vhodného muže,“ dala za příklad a doplnila, že jinou klientku děti obtěžovaly, neměla peníze, neměla čas, neměla byt či příležitosti.

Důvody ale podle Kovářové nejsou tak rozhodující. A hlavně, v průběhu času se mohou měnit. „Znám mnoho úspěšných žen, jimž Bůh splnil všechna jejich přání, jež kdysi před sebe postavily v naivní víře, že usilovnou prací žena může naplnit svůj život. Všechny na prahu stáří či na sklonku svého života hloupého rozhodnutí litovaly,“ dodala s tím, že bez dětí je pak člověk najednou sám a čas se pak vleče k nevydržení.

Koneckonců podotýká, že většina umírajících si cení právě vztahů s nejbližšími a nikoliv hmotných statků a ocenění. „Milá Vereno, člověk se mění a vyvíjí. A věř, že nastane čas, kdy se ti tvůj boj za záchranu planety bude zdát stejně směšný a malicherný tak, jako boje jiných o moc, hmotné statky, funkce a ideje,“ napsala na závěr Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…