Jsme Británii užitečným idiotem, kritizoval Sobotka Nečase

11.03.2012 13:15

Tím, že Česko spolu s Velkou Británií nepodepsaly novou fiskální smlouvu Evropské unie, podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nic nezískáme. Naopak profitovat z toho bude Británie, které je prý Česko "užitečným idiotem". Premiér Petr Nečas kontroval - vida, rétorika Vladimira Iljiče Lenina.

Jsme Británii užitečným idiotem, kritizoval Sobotka Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Není chyba, že jsme se nezavázali k fiskální smlouvě, k té se můžeme připojit kdykoli, ale chybou je, že tu máme tři typy zahraničních politiků," řekl Sobotka v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. "Máme tu proostrovního premiéra, proevropského ministra zahraničí a protievropského prezidenta, který by nejraději asistoval u pádu eura. Tím působí Česká republika nesourodě a někdy i směšně."

Kritiku prezidenta Václava Klause Sobotka v pořadu zopakoval ještě několikrát. Poté se zaměřil na premiéra, kvůli kterému prý Česko ztrácí spojence a dělá ze sebe idiota, jelikož Británie chce dosáhnout jen svých cílů a na malou zemičku v centru Evropy se poté "vykašle". "Velké Británii hrajeme užitečného idiota," podotkl Sobotka. "Spojence bychom měli hledat v Maďarsku, Slovinsku a v jiných nám podobných zemích, ne u Velké Británie. Takhle nás naši tradiční spojenci přestávají chápat a ztrácíme je."

Vážený Lenine, neříkáte pravdu

Nečas se v reakci na Sobotku shovívavě usmál. "Vida, to je výrazivo Vladimira Iljiče Lenina," poznamenal. "Není pravda, co tu pan předseda Sobotka říká. My máme spoustu spojenců. Ty důvody, pro které jsme se nepřipojili k tomu paktu, jsou jasně vykomunikované. Navíc jsme v té věci prosadili spoustu věcí."

Evropští politici podle premiéra mají pro české pochybnosti pochopení. Obavy z toho, že nás nepodpis smlouvy v rámci Evropy izoluje, jsou prý hysterické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…