Jsme blbci? Po show Šojdrové v ČT přišla další dohra kauzy „sirotci“

20.02.2019 12:01

Česká republika by mohla přijmout 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Novinářům to včera řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit Ministerstvo vnitra. A samozřejmě nechybí už ani reakce premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo rozčílená reakce exhejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD).

Jsme blbci? Po show Šojdrové v ČT přišla další dohra kauzy „sirotci“
Foto: Repro ČT24
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová v Událostech komentářích

„Zdá se, že paní (euro)poslankyně M. Šojdrová a pan ministr T. Petříček se rozhodli udělat vše pro to, aby jejich strany totálně propadly ve volbách do EP. Že je nesmysl tahat k nám děti z jiného kulturního prostředí a vnucovat jim náš způsob života, asi dojde téměř každému. Je zarážející, že si ani jeden z nich neuvědomuje, že svými nesmyslnými návrhy současně oslabují svoje strany. To je u politiků velmi zvláštní,“ poznamenal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Své pak také uvedl exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Pomáhat potřebným? Určitě ano. Debata je o tom, jak. Děti ze zemí postižených konfliktem můžeme jako ČR podpořit už nyní finančně v bezpečných místech, kde se teď nacházejí na území EU a žádné další nebezpečí jim nehrozí. Nemusí se trmácet přes půl Evropy z jednoho dětského domova do jiného. Jsou mezi svými vrstevníky a kamarády, mezi lidmi se stejnými kulturními,náboženskými i jazykovými kořeny. Jednoduchý dotaz na ministra Petříčka a europoslankyni Šojdrovou – jsou děti v řeckých táborech skutečně sirotci? Jde skutečně o syrské děti? Tak bylo vše české veřejnosti před časem prezentováno. Pokud mají v domovských zemích biologické příbuzné a syrských dětí je jen malá menšina z avizovaných 14 (údajně 11 %), omluví se někdo za blamáž? Pomáhat potřebným lidem v nouzi je určitě potřebné a záslužné,ale zároveň není možné dělat z lidí blbce, hrát na city a dělat na tak citlivém tématu lacinou předvolební kampaň...“ rozlítil se na svém facebookovém profilu.

Reagoval tak mimo jiné na vystoupení Michaely Šojdrové v pořadu Události, komentáře na ČT24, kde uváděla, co je v celé věci nového. Ideovým protivníkem jí v pořadu byl poslanec a místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch za ANO.

Moderátor Jakub Železný na začátek uvedl, že nyní už se jedná o konkrétní děti, a lidovecké europoslankyně se zeptal, zda zná děti jménem a mohla by sdělit alespoň nějaký jejich příběh. Šojdrová na to odpověděla, že jména je možné sdělit jen úředníkům, kteří se touto záležitostí možná budou zabývat, ale ukázala fotografii údajně šestileté holčičky, která je dle ní skutečně sirotkem a přebývá v jednom z těchto zařízení. „Možná je vidět, že je malá a zrovna tam podepisovala své jméno, a je na klíně své pečovatelky. Takže skutečně ty děti tam jsou, já jsem je viděla, živé, a ty děti jsou asi v 60 dětských domovech. Kromě toho jsou v uprchlických táborech a asi tisícovka je dokonce bez přístřeší na ulici,“ přidala detaily europoslankyně. Holčička z obrázku má prý osmiletou sestru, jejich rodiče zahynuli při cestě a jedná se o migranty z Afghánistánu. „Dětí ze Sýrie je tam 11 %, takže jsou tyto děti konkrétně a Česká republika by měla nabídnout pomoc pro tyto děti,“ apelovala europoslankyně. 

Železný se pak ptal, zda děti opravdu nemají otce ani matku, ani nějaké blízké příbuzenstvo, tedy jestli jsou sirotky v absolutním slova smyslu. Šojdrová na to odvětila, že záměrně používá termín nedoprovázené děti,  tak také platí mezinárodní terminologie. „Protože o některých dětech, konkrétně o těchto, je známé, že nemají rodiče. Některé děti mají příbuzné, viděla jsem třeba chlapce, právě syrského, který má příbuzné ve Španělsku. Už asi rok a půl se jedná o tom, zda si ho vezmou, a tento chlapec zůstává stále v jednom z těchto dětských domovů, protože tito příbuzní si ho nechtějí převzít. Jsou to konkrétní příběhy, které jsem slyšela,“ doplnila důvod europoslankyně.

Moderátor pak konstatoval, že hnutí ANO je soustavně proti iniciativě Šojdrové a poslance Bžocha vyzval, aby vysvětlil, proč. Bžoch řekl, že důvod je prozaický, protože oni se snaží situaci řešit systémově, a nejlepší řešení je v Sýrii. „Když tahle debata vznikla, tak jsme se bavili o syrských sirotcích, dnes už to jsou děti z Afghánistánu, Pákistánu, taky ze Sýrie. Já si myslím, že je to velmi smutné, že paní Šojdrová měsíc někde jezdí, aby přinesla jména 14 dětí, a já si myslím, že europoslanci by lépe naložili se svým časem, kdyby do toho Řecka jezdili a kontrolovali, kam ty peníze sypou, protože do Řecka šly nemalé peníze,“ namítl Bžoch.

Jakub Železný pak uvedl, že Česko má historickou zkušenost jak s odchodem lidí za hranice, tak s přijímáním lidí z odlišných zemí, například z Bosny a Hercegoviny nebo z Čečny. „Proč by tedy byl problém přijmout 14 dětí, ať už by byly odkudkoli?“ vypálil na Bžocha. „Problém je v tom, že jsou to nedoprovázené děti. My nevíme, jestli mají příbuzné, jestli bude probíhat slučování rodin, my ani nevíme, co s nimi tady budeme dělat. Paní Šojdrová nepředstavila žádný návrh, co s těmi dětmi budeme dělat. Budou tady rok, budou tady dva, budou tady půl roku, vrátíme je zpátky? Nic z toho nezaznělo,“ ohradil se poslanec. A Železný dodal, že na to se právě chce europoslankyně ptát.

Otázal se Šojdrové, jaké má plány, aby to nedopadlo jako s křesťany z Iráku, z nichž většina z Česka zase odešla. Europoslankyně dodala, že z 87 iráckých křesťanů jich 27 v Česku zůstalo, a uvedla, že ji mrzí, co poslanec Bžoch říká, protože ví, že ČR má propracovaný azylový systém. Bžoch podle ní musí vědět, že v Česku již dostali azyl nebo dodatečnou mezinárodní ochranu i nezletilí chlapci z Afghánistánu. Podle ní již při prvním jednání s Andrejem Babišem měla s sebou zástupce syrské komunity a chtěla, aby děti byly co nejmladší, protože tam je největší šance, že v zemi zůstanou. „Zástupci syrské komunity, jsou mezi nimi lékaři, jsou mezi nimi rodiny, které si chtějí vzít ty děti do pěstounské péče, takže my máme podporu mnoha lidí, kteří se o tyto děti chtějí dále starat,“ uvedla Šojdrová plán toho, co by se s dětmi eventuálně stalo.

Bžoch znovu reagoval, že řešení je nesystémové a že ti, kdo mají nárok jen na doplňkovou ochranu, se musejí vrátit do země původu, když bude uznána za bezpečnou. Navíc podle něj nemáme žádnou smlouvu se Sýrií o tomto programu, abychom ho mohli umožnit. Ale podle Šojdrové 90 % žadatelů ze Sýrie dostává v zemích EU azyl a děti v těchto táborech mají všechny uznaný nárok na azyl. „Já jenom chci říct, chci poděkovat těm občanům, kteří mi píší,  kteří mě podporují, protože když slyším slova pana poslance, který nechápe, že chceme pomoci dětem, které jsou v Řecku, tady v těchto táborech, v Evropské unii, tak jako jim pomohly jiné země, tak je mi smutno, že musíme vůbec tuto diskusi vést,“ stýskala si europoslankyně. Za toto prohlášení utržila od Bžocha tvrdou odpověď, že se jedná o volební kampaň a hraní na city. „Nikdo neřekl, že nechceme pomáhat dětem. Jenom to vidíme odlišným způsobem,“ konstatoval Bžoch.

Celý pořad ZDE

„Já s paní Šojdrovou už nemám co řešit. Beru to jako folklor, jako její kampaň do evropských voleb. Já se jasně vyjádřil, že mám projekt pomáhat syrským dětem v Sýrii. Dělám to přes Český červený kříž ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem. Nabídli nám konkrétní pozemek, jedna česká firma dělá propočty, jak by to vypadalo nákladově. Až budou čísla na stole, uvidíme, jak to dopadne. Zatím to financuji soukromě všechno já, uvažuji o vytvoření nadace a budu se na to snažit sehnat soukromé zdroje. Nápad paní Šojdrové je naprosto nesmyslný, není to seriózní projekt,“ řekl pak k celé věci Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …