Jsme na stejné vlně, zdravil Fiala Piráty. Chce se s nimi postavit čím dál troufalejším extremistům

29.04.2023 20:21 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala vystoupil na Celostátním fóru Pirátů. V proslovu potvrdil, že Piráti i ODS jsou za jedno v nadcházejících reformách týkajících se důchodů i státního rozpočtu. Dále zmínil výzvy, jimž obě strany budou čelit, přičemž za tu nejdůležitější označil zachování stabilní demokracie v České republice. Strany se musí připravit na boj s extremismem, řekl Fiala. V tom jsou spolu s Piráty „na stejné lodi“. Zazněla i slova Mariana Jurečky a Markéty Pekarové Adamové. Ve změně stanov se Piráti neshodli, zazněla i kritika.

Jsme na stejné vlně, zdravil Fiala Piráty. Chce se s nimi postavit čím dál troufalejším extremistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pirátský hlouček

Na Celostátní fórum Pirátů v Liberci dorazil i premiér Petr Fiala (ODS). Ve svém vystoupení uvedl, že si je vědom rozdílů mezi ODS a Piráty. Tyto rozdíly se však dle jeho slov dají obrátit ve výhodu, pokud se obě strany dokáží respektovat a vzájemně doplňovat. „Jsem proto rád, že se Pirátům a ODS, kterou reprezentuji, a dalším stranám vládní koalice podařilo vybudovat atmosféru důvěry, dobré spolupráce a věřím, že se nám toto prostředí podaří zachovat i v dalších měsících a letech,“ řekl premiér.

Strany koalice jsou podle Fialy stranami, které se shodují na zásadních reformách, které by v České republice měly nastat. „Naše strany zůstávají spojenci v zásadních vnitřních reformách. My si uvědomujeme důležitost změn, které je v České republice potřeba provést, ať už je to třeba v dnešních dnech tolik diskutovatelná důchodová reforma nebo velmi složitá cesta k tomu, abychom dali do pořádku veřejné finance a státní rozpočet,“ řekl Fiala.

Koaliční strany se podle premiéra musí odpovědně postavit současným výzvám, ať už se jedná o strukturu ekonomiky, podobu vzdělávání, dopravní infrastrukturu nebo mezinárodní závazky. Nejdůležitější je však zachování demokracie v České republice. „Především – a to stojí nad těmito výzvami a úkoly, které jsem jmenoval – si však společně uvědomujeme, že Česká republika musí zůstat stabilní demokracií, která chrání svou Ústavu, svůj právní řád a aktivně pečuje o svobodu a demokracii,“ uvedl Fiala.

„Extremismus, který jsme společně porazili ve volbách totiž nikam nezmizel. Naopak, vlivem současných krizí je ještě troufalejší a jeho nebezpečnost dál stoupá,“ varoval premiér před extremismem. „Ten, kdo dnes lidem bezostyšně nabízí nerealistické, škodlivé, ale líbivé a jednoduché odpovědi, ten je v jistém smyslu ve výhodě před námi, kteří si naplno uvědomujeme tíhu odpovědnosti politika v demokratické zemi,“ řekl Fiala s tím, že v diskuzi a racionálním hledáním správného řešení se koalice snaží najít pro Českou republiku správnou cestu.

Na spor o směřování České republiky mezi demokratickými politiky a extremisty je třeba se připravit. „Právě tento spor – spor mezi populisty, extremisty a demokratickými politiky – spor o podstatu a směřování České republiky bude i nadále pokračovat, a na to se musíme připravit. Každý z nás musíme přispět k tomu abychom republiku chránili před těmi, kdo ji neváhají obětovat pro svůj osobní prospěch,“ řekl Fiala. Projev zakončil prohlášením, že v této věci jsou ODS s Piráty „na stejné vlně“ i „na stejné lodi“.

Na Celostátním fóru Pirátů zazněla i zdravice ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Děkoval straně za vládní spolupráci – označil ji za „věcnou a korektní“. „Dokázali jsme udělat mnoho důležitých kroků,“ řekl fóru skrze video záznam.

Skrze videozáznam zazněla na fóru i prosba předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), o podporu Pirátů při nepopulárních, ale nutných opatřeních při obnově udržitelnosti veřejných financí a penzí nebo zajištění dostupnosti bydlení.

Piráti v Liberci hlasovali také o změně vlastních stanov. Úprava, která zahrnovala například prohlášení o tom, že Piráti jsou „liberální středově politickou stranou“, nicméně nebyla schválena. Proti tomuto označení Pirátů se vyslovil europoslanec Marcel Kolaja. Tento návrh neprošel, hlasovalo pro něj jen 179 z 410 hlasujících. Přijaty nebyly ani žádné další navrhované změny. Cílem strany tak i nadále zůstává prosazování práva na svobodné šíření informací a ochrana soukromí.

Strana se neshodla ani na formulaci svého poslání. Střetl se návrh předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, který říká, že posláním Pirátů je „svobodná, vzdělaná a spravedlivá společnost“, která zajistí lidem prosperitu a vysokou kvalitu života, s protinávrhem Marcela Kolaji o „svobodné, spravedlivé a vzdělané společnosti“, která taktéž zajistí prosperitu a vysokou kvalitu života. Kolajův návrh se dále více lišil ve stanovení cílů. Těmi mělo být demokratické směřování, oddělení moci, sociální spravedlnost a moderní energetika.

Na fóru zazněla i kritika strany. Předsedkyně Mladého Pirátstva Kateřina Stonajová prohlásila, že některé kroky vlády plně neodpovídají potřebám a očekáváním mladé generace. „Místo toho, aby se zaměřila na řešení skutečných problémů, zdá se být často vzdálená od reálných potřeb mladých lidí, a v lecčems, troufám si říct, dokonce hází klacky pod nohy,“ vyslovila kritiku Stonajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …