Jurečka tlumil vášně mezi Sobotkou a Babišem: Je to minispor

27.01.2014 23:06

Pouhé dva dny zbývají do jmenování nové vlády a neshody mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem ohledně obsazování pozic náměstků stále trvají. Budoucí ministr financí totiž striktně odmítá pro oblast daní kandidáta nominovaného sociálními demokraty. Kandidát na ministra zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu České televize Události komentáře prohlásil, že pevně věří tomu, že do neděle se podaří všechny spory vyřešit.

Jurečka tlumil vášně mezi Sobotkou a Babišem: Je to minispor
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Jurečka připustil, že rozumí oběma stranám sporu. Sociálním demokratům prý proto, že jejich zástupce na Ministerstvu financí by zajistil včasnou konzultaci všech sporných otázek, důkladnou informovanost a prevenci vzniků zbytečných rozporů. Chápe ale i Babiše, který si podle něj chce jako ministr vybrat vlastní, kvalitní lidi, s nimiž bude ochoten spolupracovat.

Sociální demokraté a ANO nyní podle Jurečky musejí najít společnou řeč. A on věří, že se to podaří. „Je to trochu nešťastné, ale není to zásadní. Je to obraz vládní komunikace, který musíme vylepšit. Nakonec se snad ukáže, že tento spor byl jen jakýmsi minisporem,“ doufá.

Sami lidovci nominovali podle jeho slov na Ministerstvo financí Ondřeje Závodského. A jak Jurečka uvedl, Babiš proti němu žádné námitky nemá, protože se prý jedná o člověka, který proslul svými znalostmi v oboru a bojem proti korupci.

Co se týče Jurečkova budoucího rezortu, Ministerstva zemědělství, rozhodně prý nepočítá s tím, že by obměnil všechny dosavadní náměstky. Jména nově příchozích ani jejich počet ještě prozradit nechtěl.

Politolog: Babiš si chrání své zájmy

Svůj názor na napjatou situaci mezi koaličními stranami vyjádřili i odborníci. Podle politologa Josefa Mlejnka se Babiš brání tomu, aby se mu někdo z ČSSD díval pod prsty. A to prý proto, aby mohl chránit své zájmy. „Stačí jen jedna nějaká vyhláška a jeho Agrofertu potečou miliony,“ podotkl s tím, že nesporně dochází k obrovskému střetu zájmů.

Jeho názor ale nesdílí politolog Milan Znoj, podle jehož názoru chce Babiš celou zodpovědnost nad výběrem daní, aby mohl v budoucnu dokázat, že splnil své předvolební předsevzetí ohledně efektivnějšího výběru daní. Domnívá se také, že tato pozice náměstka bude i nadále bodem střetu mezi ČSSD a ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…