Jurečkova dávková revoluce. Kdo má peníze, už na ně prý nedosáhne

07.02.2024 17:25

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že provedl něco, k čemu se po třicet let nikdo neodhodlal. K reformě sociálních dávek. Co přesně bude reforma obnášet? Nahlédněte.

Jurečkova dávková revoluce. Kdo má peníze, už na ně prý nedosáhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

MPSV tvrdí, že nastává historický moment.

„Historicky největší reformu v oblasti sociálních dávek nyní připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Reaguje tím mimo jiné na stávající složitost systému. Nově bude státní podpora oceňovat snahu klientů pracovat nebo řádnou školní docházku dětí. Dojde k nahrazení čtyř opakujících se příjmově testovaných dávek jednou novou dávkou. Čtyři současné dávky nyní odpovídají čtyřem žádostem, což vede ke čtyřem správním řízením. Změna znamená pouze jednu žádost a jedno řízení,“ uvedlo ministerstvo

Velká změna má podle šéfa lidovců spočívat v tom, že se 4 dávky sloučí do jedné. Sloučeny mají být příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Důraz má být kladen na to, aby žadatelé o dávky pracovali, či alespoň hledali práci a aby děti posílali do školy.

Změny, které navrhujeme, jsou revoluční. ČR má systém dávek navržený prakticky před 30 lety. Je tedy nyní již zastaralý, neefektivní a nepřehledný. V současné době mnoho chudších domácností v nouzi již pobírá kombinaci různých dávek. V systému také chybí prvek motivace k aktivnímu řešení vlastní životní situace. Chceme, aby lidé nebyli pasivní a jen čekali na dávky. Naopak budeme podporovat aktivitu a snahu postarat se o sebe,“ shrnul ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V rámci reformy systému se prý přidělení dávky změní tak, aby se nestalo, že dávku obdrží někdo, kdo by na ni sice formálně mohl mít nárok, ale fakticky ji nepotřebuje, neboť disponuje dostatečně velkými finančními prostředky. Na druhé straně má být ošetřeno i to, aby se lidé nebáli brát lépe placenou práci jen kvůli obavě, že přijdou o sociální dávku.

„Chceme ale zároveň myslet na zranitelné osoby, pro které je z nejrůznějších důvodů nemožné zvýšit příjem svojí aktivitou. Může se jednat např. o seniory či matky samoživitelky s malými dětmi, kteří se bez pomoci společnosti neobejdou. Jedním z cílů revize je narovnání současného stavu. Smyslem tedy není šetřit na úkor lidí, kteří potřebují pomoc státu, ale zjednodušit, zpřehlednit a přesně zacílit pomoc státu těm, kdo to opravdu potřebují a nezvládnou se o sebe postarat sami,“ dodal ministr Jurečka.

Na tiskové konferenci ministr před kamerami ČT také představil některé modelové příklady, jak se změna systému dávek projeví v praxi. Kupříkladu čtyřčlenná rodina dvou dospělých a dvou dětí, která v současné době pobírá pomoc od státu ve výši asi 3100 korun, si v novém systému polepší na 6300 korun. Platí to v případě, že má tato rodina bydlení s náklady na energie do 8 tisíc a celkové příjmy rodiny dosáhnou 40 tisíc měsíčně.

Příklad ministra Jurečky

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejlepší by bylo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 07.02.2024 17:50:13
kdyby tato vláda již na nic nesahala!! Ani v dobrém úmyslu, což u Jurečky vylučuji.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…