K čemu peníze, když ztratíte svobodu a budete se bát vyjít na ulici, burcuje Svobodný

21.09.2021 12:58 | Rozhovor

„K čemu vám jsou peníze, když ztratíte svobodu a budete se bát vyjít na ulici,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz lékař Miroslav Havrda, který se letos postavil do čela pravicové kandidátky Trikolóra, Svobodní, Soukromníci v Královéhradeckém kraji.

K čemu peníze, když ztratíte svobodu a budete se bát vyjít na ulici, burcuje Svobodný
Foto: Repro Facebook
Popisek: MUDr. Miroslav Havrda

Čím dál více lidí opovrhuje politiky. Proč tomu tak podle vás je?  

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
V politice chybí skutečné osobnosti. Převažují v ní kariéristé a úřednické typy lidí. Jdou tam lidé bez vize, bez historie, odhodlání a bez zkušeností. Ti nejschopnější do politiky nechtějí, anebo jsou eliminování těmi průměrnými. 

Jaká je vaše motivace vstoupit do politiky? Jste úspěšný lékař, vybudoval jste si prestižní kliniku a dalo by se říct, že vám nic nechybí. Tak proč?

To máte pravdu, ale s mojí rodinou žiji v naší zemi a přeji si, aby to tak zůstalo, abychom zůstali dále svobodnou a svrchovanou zemí. Aby i moje děti žily ve svobodě a s hodnotami, které ctili moji předci a ctím je i já. To je moje motivace a měli by to tak mít všichni. K čemu vám jsou peníze, když ztratíte svobodu a budete se bát vyjít na ulici, jako tomu je už nyní v mnohých západních zemích?   

Najít kvalitní lidi v politice je celosvětový problém, nebo jen česká záležitost?

Kromě tradičně konzervativních společenství, jako je např. Japonsko, je to ve většině světa podobné. V Japonsku, pokud vím, jsou politici vybíráni mezi nejváženějšími občany, kteří se dokázali postarat o vlastní rodinu a svoji politickou službu poskytují své zemi bez nároku na odměnu.

Tak to je pro nás asi nepředstavitelné, ale inspirativní, nemyslíte?

Já bych byl pro tento systém všema deseti. Nejdříve ukaž, že se dokážeš postarat o svoji rodinu, a pak nastup do služby pro svoji zemi.

Proč samy strany nehledají spravedlivé a čestné lidi, kteří by je reprezentovali?

Staré strany se těchto lidí zbavili, protože by ohrožovali tu většinu „přizpůsobivých“.  Je to cyklus, který je těžké zvrátit zevnitř stran, které ovládly klany kariéristů.

Existuje nějaká možnost, jak to zastavit?

Každý volič může vybírat stranu podle programu a osobností, ale také může a měl by využít své volby a kroužkovat lidi s vizí a odvahou.

Není kroužkování nastaveno schválně tak, aby bylo těžké prolomit zadané pořadí?

Samozřejmě že je to těžké, ale není to nemožné. Existuje skvělá aplikace, která voličům přehledně představí kandidáty jednotlivých stran, aby pak nebyli u voleb překvapeni. 

Máte asi na mysli Nevolte Slimáky.cz. Ale vždyť se nejedná o ostré volby a aplikace dokáže sice přehledně představit kandidáty, ale může něco ovlivnit?

Stejně tak jako předvolební průzkumy vám mohou napovědět a ovlivnit volbu, stejně tak to funguje v případě kroužkování. Tato aplikace umožní získat informace o kandidátech od ostatních lidí a připravit se na volbu. Slimáci jsou takovou třešničkou na dortu.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…