K neuvěření. Toto prý chystá britská vláda na starší univerzitní profesory, kteří mohou mít předsudky vůči lidem jiné barvy pleti, náboženství, sexuality...

07.09.2018 12:55

Na nejnovější projekt progresivní převýchovy lidí, který vznikl ve Velké Británii, upozornil ve svém textu šéredaktor Lidových novin István Léko. Státem financovaná iniciativa s cílem naučit lidi politické korektnosti je podle něj dalším vrcholem, který liberálové ve jménu lásky a tolerance zdolali. Oběťmi se prý tentokrát stali univerzitní profesoři pokročilejšího věku a bílé pleti, kteří podle britských státních institucí mají v sobě nevědomé předsudky vůči etnickým menšinám.

K neuvěření. Toto prý chystá britská vláda na starší univerzitní profesory, kteří mohou mít předsudky vůči lidem jiné barvy pleti, náboženství, sexuality...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Nový projekt z Birminghamu pojednává o tom, že na tamní univerzitě staří a bílí profesoři budou mít podle nového vládního plánu k ruce mentorky, jejichž úkolem bude upozorňovat na předsudky a nevědomou zaujatost akademiků. „Všechny takto delegované pozice obsadí mladé kolegyně z etnických menšin. Mají pečlivě hlídat a upozorňovat profesory, kteří se socializovali v dřívější době, na měnící se kulturní prostředí a na diverzitu,“ dodal Léko.

Podle profesora Jona Roweho, který dohlíží na vedení projektu na univerzitě v Birminghamu, nevědomé zaujatosti podléháme všichni, ale čím více se o ní naučíte a jste si jí vědomi, tím lépe se s ní dokážete vyrovnat. Rowe tak doufá, že program pomůže dotčeným profesorům překonat jejich vlastní, často nevědomé, předsudky.

Ze všeho nejdůležitější prý je, aby čím dál častěji byli profesoři konfrontováni se svými chybami. To by mělo rychleji pomoci se zbavit svých mylných prekoncepcí. „Už se nemůžu dočkat takových konfrontací, profesoři se budou cítit značně nepohodlně,“ dodal Rowe, který věří, že celý proces odhalí příčiny toho, proč ženy a etnické minority nejsou dostatečně zastoupeny ve špičce akademického prostředí.

Výzkum se podle něj věnuje otázkám, zda existuje zaujatost, pokud je známý gender akademiků, nebo zda jsou ženy více povzbuzovány ke studiu specifických oborů.

Léko upozorňuje na to, že profesoři jsou tímto ve jménu diverzity a pokroku ponižováni kvůli barvě pleti, věku a pohlaví. Jsou podle něj oběťmi předsudků, že když jste starší bílý muž, tak možná jen nevědomě, ale určitě nemáte rád ženy nebílé pleti. „A možná, že jste i nacista. Jedná se o moderní aplikaci perverzní metody obávaných komunistických prokurátorů z padesátých let: Podezřelý je ten, kdo není podezřelý. Předsudky má ten, kdo vypadá, že nemá žádné předsudky,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …