K osvobození Bárty a Škárky nás donutili, říká soudce Šott

01.07.2013 12:17

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott uvádí ve stížnosti, kterou poslal Ministerstvu spravedlnosti, že osvobozující rozsudek nad poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou byl jeho soudu nadiktován. Server iDNES.cz píše, že soudce žádá nové posouzení případu od odvolacího soudu.

K osvobození Bárty a Škárky nás donutili, říká soudce Šott
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Soudce Jan Šott

Soudce Šott kritizuje, že odvolací senát soudkyně Jarmily Löffelmannové loni v listopadu vyhověl odvolání obou poslanců a původní verdikt vrátil jeho soudu. Ten původně loni v dubnu uložil Bártovi 18timěsíční podmíněný trest za podplácení a Škárkovi tři roky vězení za podvod.

"Výhrada směřuje čistě k tomu, že podle mého názoru měl odvolací soud již v prvním případě sám ve věci rozhodnout a nikoliv věc vracet našemu soudu. V mém podnětu však není řešen pouze procesní postup, ale hlavně právní posouzení věci," řekl Šott iDNES.cz.

Obvodní soud pro Prahu 5 po verdiktu odvolacího senátu původní rozsudek letos v lednu změnil a Bártu i Škárku zprostil obžaloby. "Podle trestního řádu nám nezbyla žádná jiná možnost. Jedná se o jednoznačnou povinnost soudu prvního stupně respektovat závazný právní názor odvolacího soudu," vysvětluje Šott.

Stížnost už bude řešit nový ministr spravedlnosti

iDNES.cz píše, že o Šottově stížnosti bude rozhodovat nový ministr spravedlnosti. V tomto případě to může být Marie Benešová. Pokud prý uzná stížnost za opodstatněnou, podá dovolání k Nejvyššímu soudu. To už učinil předminulý týden nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc, respektive půl milionu korun za to, aby k němu byli loajální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…