K rychlokvaškám typu Kočí mám odstup, přiznal Vondra

28.10.2011 20:05

Ministr obrany Alexandr Vondra byl hostem svátečního Pressklubu na Frekvenci 1. Rozhovořil se mimo jiné i o názorové odlišnosti Petra Tluchoře a celé kauze kolem něj a Kristýny Kočí, s níž měli připravovat "puč" na vládu Petra Nečase a na Věci veřejné zejména.

K rychlokvaškám typu Kočí mám odstup, přiznal Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

"Petr Tluchoř měl jiný postoj než premiér. Měl za to, že je třeba vyhodit z koalice jednoho partnera, my měli jiný názor," zavzpomínal Vondra na jednu z prvních vládních krizí. "Svou aktivitou Petr Tluchoř ohrožoval přímo premiéra, ohrožoval vládu a přitom neměl žádný plán B."

Konkrétně měl Tluchoř vyzývat k tomu, aby ODS a TOP 09 "vyhodili" z koalice Věci veřejné. Podle Vondrova soudu prý Tluchoř postupoval "politicky neprozíravě a nakonec prohrál". Jeho nástupce v čele poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je naopak s premiérem v souladu a to je podle Vondry klíčová záležitost.

Když se ukázalo, že se Tluchoř po kavárnách scházel s poslankyní VV, působilo to zvláštně. Vondra osobně se prý s Kristýnou Kočí nikdy mimo sněmovnu nešel. "K některým těm rychlokvašeným politikům jsem měl vždycky určitý odstup," přiznal Vondra. "Ta vazba Kristýny Kočí a Petra Tluchoře vyvolávala celou řadu otázek, co všechno bylo za tím děním."

Umělecký dojem z našeho vládnutí je pofidérní

Vondra se vyjádřil i ke kongresu ODS z minulého týdne. Celá akce podle něj proběhla velmi kultivovaně. Dokonce i projev expředsedy strany Mirka Topolánka byl smířlivý, při minulé příležitosti se přitom do vlastní strany řádně "opřel".

"Mirek Topolánek má léta schopného pomocníka při psaní projevů a navíc je to i schopný řečník. Byl to nepochybně zajímavý projev, spíše výraz smířlivějšího postoje. Když to srovnám s granáty, co házel na dvacetiletém výročí ODS, byl to kultivovaný projev," řekl Vondra.

I přes kritiku ale podle Vondry ODS i vláda postupuje správně. "Připouštím, že umělecký dojem z toho našeho vládnutí může být pofidérní, ale děláme správnou věc." Nikdy podle něj nebyla větší příležitost rozeběhnout potřebné reformy jako dnes, nikdy nebyla silnější vláda. Proto je dobře, že koalice nezaváhala.

Čtěte:

Vondra má problém. Nemanželské dítě se senátorkou ODS

Vondra ocenil veterány, oštěpaře Železného i ombudsmana Motejla

Vondra představí příručku proti extremismu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…