KDU-ČSL v Libereckém kraji zvolila nové vedení a omladila

23.02.2019 20:39

KDU-ČSL v Libereckém kraji si dnes zvolila nové krajské vedení a omladila. Novým krajským předsedou se stal jednatřicetiletý náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek. V čele krajské organizace vystřídal dlouholetého předsedu Václava Noska ze Semil. Hlas mu dnes v Jablonci dalo 26 z 29 přítomných delegátů, řekla ČTK tajemnice krajské organizace Romana Charvátová.

KDU-ČSL v Libereckém kraji zvolila nové vedení a omladila
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Na konci března se uskuteční sjezd, na němž bude KDU-ČSL volit nové vedení. Na krajské konferenci se dnes představili dva kandidáti na předsedu – první místopředseda strany a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a také poslanec Marek Výborný. O podpoře pro žádného z nich ale delegáti nerozhodovali, nenominovali podle Charvátové ani žádného vlastního kandidáta na místopředsedu. „Máme sedm delegátů, a ani jsme je nepověřovali tím, koho mají volit. Ještě na sjezdu se může vyprofilovat nějaký kandidát, je to zcela na delegátech sjezdu,“ dodala Charvátová.

Do krajského předsednictva zvolili delegáti také Václava Zahrádku ze Semil, Petra Staňka z Liberce a za Českou Lípu v předsednictvu nově zasedla ještě ani ne třicetiletá Kateřina Charvátová. „Každý okres tak má teď v předsednictvu svého zástupce,“ doplnila krajská tajemnice. V minulosti měl předseda jen dva místopředsedy.

„Hlavním úkolem jsou bezesporu krajské volby příští rok. Cíl číslo jedna a jediný cíl je dostat KDU-ČSL znovu na kraj,“ řekl ČTK po svém zvolení Matek. To je podle něj hlavní cíl, na který musí lidovci v kraji upřít všechny síly. „Rád bych také rozvinul strategickou práci s členskou základnou, protože věkový průměr členů strany v Libereckém kraji je 64 let,“ dodal.

Matek se chce zasadit o to, aby v kraji vznikly buňky podpůrných organizací hlavně mládežnických, ať to budou mladí křesťanští demokraté nebo mladí lidovci. „Máme i velice aktivní klub žen KDU-ČSL v politice, žádná z těchto organizací ale zatím není v Libereckém kraji zastoupena a já se zasadím o to, že tady budou,“ řekl nový předseda, který chce v kraji posilovat značku KDU-ČSL.

Lidovci v krajských volbách v Libereckém kraji uspěli jen v roce 2000, kdy se spojili do čtyřkoalice s Unií svobody (US), Demokratickou unií (DeU) a Občanskou demokratickou aliancí (ODA). Uskupení tehdy skončilo třetí za ODS a komunisty a získalo osm mandátů ze 45 v zastupitelstvu, tři z nich pro KDU-ČSL. Spolu s ODS a ČSSD pak čtyřkoalice čtyři roky kraji vládla a lidovci měli náměstkyni pro sociální věci. V žádných dalších krajských volbách už KDU-ČSL úspěšná nebyla, bez ohledu na to, zda měla vlastní kandidátku, nebo se s někým spojila v koalici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…