KSČM by se podle Škromacha měla změnit

18.03.2013 12:29

Komunisté by ulehčili vyjednávání ČSSD po parlamentních volbách v příštím roce, kdyby ve své straně "přijali určité změny" vedoucí k tomu, aby byla KSČM vnímána jako demokratická levicová strana. ČTK to dnes řekl místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach. Jaké konkrétní změny mají učinit, neřekl.

KSČM by se podle Škromacha měla změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

O možnosti povolební spolupráce diskutovali představitelé ČSSD o uplynulém víkendu na sjezdu v Ostravě. Staronový předseda strany Bohuslav Sobotka uvedl, že by vytvoření společné vlády ČSSD a KSČM vládu zatížilo a poškodilo, protože komunisty dohání jejich totalitní minulost. Dokládají to podle něj hlavně problémy v krajích, kde s ČSSD vytvořili nedávno koalice.

Spoléhají na to, že bez nich to nepůjde

Otevřená je možnost, že by vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. "Zatím komunisté spoléhají na to, že to bez nich nepůjde. Nicméně by nám to ulehčili, kdyby ve straně udělali některé změny," uvedl Škromach. Zdůraznil, že ČSSD bude do parlamentních voleb čerpat ze zkušeností, které budou mít sociální demokraté ze společného vládnutí s KSČM v krajích. Komunisté podle něj dostali šanci a je na nich, jak ji využijí.

Škromach zdůraznil, že hlasy voličů odevzdané v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny KSČM rozhodně nebudou hlasy pro ČSSD. "My se budeme snažit lidi přesvědčit o tom, že pokud chtějí dát hlas levici, a hlavně středolevému směřování, tak je to ČSSD, která je tady k dispozici," uvedl místopředseda.

Výhrady sociálních demokratů vedení KSČM důrazně odmítá. Předseda komunistů Vojtěch Filip označil tvrzení, že KSČM dohání její totalitní minulost, za trapné. V uplynulých týdnech se přitom v několika regionech museli měnit členové krajských rad z KSČM, protože byli kritizováni právě za svoji činnost za totality.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…