Kabinet dnes bude zasedat naposled před vládními prázdninami

30.07.2019 6:47

K jednání o novém dotačním programu pro vlastníky lesů postižených kůrovcem se dnes vrátí vláda. Kabinet se bude zabývat také novelou zákona o rozpočtových pravidlech, podle které by se případný přebytek státního rozpočtu měl do budoucna využít pouze na snížení státního dluhu. Na posledním zasedání před vládními prázdninami kabinet podle ministerstev životního prostředí a průmyslu projedná také zřízení takzvané uhelné komise.

Kabinet dnes bude zasedat naposled před vládními prázdninami
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Úřad vlády České republiky

Pokud vláda schválí dotaci pro vlastníky lesů, získá ministerstvo zemědělství letos 1,5 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy, další miliardu by ministerstvo mohlo získat příští rok. Další nutné finance by ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) měl dále vyčíslit, uvádí návrh unesení, který má ČTK k dispozici. Program by měl kompenzovat snížení ceny dříví na trhu.

Ministerstvo financí vládě navrhuje využít přebytky rozpočtu jen na snížení dluhu. V současnosti rozhoduje o využití přebytku nebo úhradě schodku Poslanecká sněmovna, přebytek je tak možné použít nejen na snížení státního dluhu, ale i na výdaje určené Sněmovnou. Ministerstvo financí chce také vázat peníze na neobsazená místa na ministerstvech. Návrh novely počítá se změnami od 1. ledna 2021.

O založení uhelné komise po vzoru Německa hovořil poprvé v březnu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) má 16 nebo 17 členů z oblasti těžby, zaměstnavatelských svazů, odborů, regionů i ekologických institucí. Uhelná komise musí podle Havlíčka dohlížet nejen na náležitosti spojené s útlumem těžby, ale současně má řešit poplatky za těžbu, sanace a rekultivace či podporu regionů.

Vláda také projedná mimořádnou dotaci na dofinancování provozu klokánkům a podobným domovům pro děti v tísni. Zařízením pro okamžitou pomoc chce ministerstvo práce dodatečně rozdělit až 22 milionů korun. Do další váze vstoupí také opakované snahy o regulaci lobbingu.

Kabinet projedná i šest poslaneckých návrhů. Odmítnout by měl například návrh poslanců KSČM, kteří chtějí dvoukolový systém voleb do Senátu nahradit jednokolovým. Řešit vláda bude také novelu zákona, která dává obcím předkupní právo na nepotřebný majetek státu. Návrh předložilo Parlamentu hlavní město Praha.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…