Kajínek se obrátil na Ústavní soud. Stále doufá v obnovení procesu

27.09.2011 7:52

Nejznámější vězeň v Česku Jiří Kajínek se stále snaží obnovit proces, ve kterém dostal doživotní trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993. S pomocí advokáta Tomáše Zejdy a své blízké přítelkyně podal v pondělí stížnost k Ústavnímu soudu proti rozhodnutí plzeňských krajských a pražských vrchních soudců. Ti letos zamítli už druhý návrh Kajínka na povolení nového řízení. Informuje o tom deník Právo.

Kajínek se obrátil na Ústavní soud. Stále doufá v obnovení procesu
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Stížnost odnesla na Ústavní soud Kajínkova přítelkyně, která je s ním každý týden v pravidelném kontaktu. Text má deník Právo k dispozici.

Policie neodebrala otisky prstů na místě činu, upozorňuje Kajínkův advokát

Kajínkův advokát Zejda žádá, aby ÚS zrušil původní zamítavá usnesení pražských soudů a nařídil nové jednání o obnově procesu jeho klienta.

"Stěžovateli se nedostalo spravedlivého procesu garantovaného mu Listinou základních práv a svobod," napsal podle Práva obhájce mimo jiné v ústavní stížnosti s tím, že původní řízení proti Kajínkovi bylo v rozporu s trestním řádem.

Jako hlavní argument uvádí Zejda fakt, že policie v květnu 1993 navzdory běžné praxi vůbec na místě činu neodebrala otisky prstů z auta, ve kterém byli v plzeňských borských serpentýnách zastřeleni podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguard Julián Pokoš.

Tentokrát by se to mohlo podařit, doufá Kajínek

"Je to průlom, protože argumenty mého advokáta nejdou zpochybnit. Stojím samozřejmě nohama na zemi, ale myslím si, že tentokrát by se to mohlo podařit," vzkázal k tomu Právu Kajínek minulý týden prostřednictvím své blízké známé. Už v březnu přitom uvedl, že kdyby byly otisky z místa tragédie odebrány a srovnány s těmi jeho, musela by jej policie jako nevinného pustit.

Krajský soud v Plzni uložil Kajínkovi doživotní trest v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Velmi známým se stal v říjnu 2000, kdy zřejmě jako první vězeň v historii unikl z věznice v Mírově na Šumpersku. Byl však dopaden a nyní svůj trest vykonává opět v této věznici. Na motivy jeho příběhu vznikl film režiséra Petra Jákla.

Souviející:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…