Kajínkovi milost nevyšla. Ministerstvo ji zamítlo

28.07.2014 21:21

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost Jiřího Kajínka o milost. Uvedla to Česká televize. Ministryně Helena Válková (ANO) však řekla, že Kajínkův trest je možná příliš přísný.

Kajínkovi milost nevyšla. Ministerstvo ji zamítlo
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Na doživotí odsouzený Kajínek si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. Už dvakrát neuspěl u Ústavního soudu s žádostí o obnovu procesu.

Kajínek rozhodnutí ministerstva předpokládal

Rozhodnutí o zamítnutí žádosti o milost odeslalo ministerstvo podle ČT v pondělí. Kajínkův advokát Tomáš Zejda televizi řekl, že s klientem takový výsledek předvídali, a to s ohledem na prezidentovo stanovisko, že milosti udělovat nebude. „Vymysleli jsme jakýsi postup, který se pokusíme uplatnit," uvedl právník bez upřesnění.

Žádosti o milost adresované prezidentovi nyní vyřizuje Ministerstvo spravedlnosti. Miloš Zeman se už před svým zvolením zavázal k tomu, že nebude vyhlašovat amnestie a nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl právě na Ministerstvo spravedlnosti. „Pan Kajínek není v bezprostředním ohrožení života, takže v tomto směru nesplňuje požadavky (na udělení milosti), které pan prezident sdělil," řekla v ČT Válková.

Podle Válkové by Kajínkův trest mohl být příliš přísný

Ministryně otázku Kajínkovi viny už otevírat nechce, naznačila ale pochybnosti o přiměřenosti uděleného trestu. „Pokud jde o trest, tak tam si dovolím takový otazníček. Není skutečně příliš přísný?" řekla. Prezident se loni přimluvil za obnovu Kajínkova procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…