Kalousek: Antibabiš? To je pozitivní program. Ne oligarchům východního typu

02.09.2021 8:46

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš rád říkává, že obě opoziční koalice, tedy koalice pirátů a Starostů na straně jedné a koalice SPOLU, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, na straně druhé, pořád dokola jen točí hesla „Antibabiš“ a nic jiného nedokážou. Někdejší poslanec Miroslav Kalousek se k heslu Antibabiš hrdě přihlásil. A vysvětlil, proč je tak důležité býti „Antibabiš“.

Kalousek: Antibabiš? To je pozitivní program. Ne oligarchům východního typu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

Státní zastupitelství vrátilo policii k dopracování kauzu firmy Čapí hnízdo, ve které je obviněn i stávající premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kalousek se v rozhovoru se šéfredaktorem Reflexu Markem Stonišem v této souvislosti zastal českých soudů.

„Zastal bych se soudů. Já si myslím, že soud je jediná moc, která se dnes pana premiéra nebojí. Zaplať Pán Bůh. Ale že v očích občanů znevěrohodňuje instituci, jako je státní zastupitelství, to zcela určitě,“ pravil Kalousek a tím, že kauza Čapí hnízdo je v podstatě jasná a když se táhne mnoho let, tak lidé přestávají věřit, že může spravedlnost platit opravdu pro každého. „I pro šéfa hnutí ANO. Všem se musí měřit stejně. Jedině tak si můžeme být jisti, že právní stát skutečně funguje,“ prohlásil Kalousek.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

„Tohle je dokonaný podvod. Těch 50 milionů nedostala žádná obec, dostal je konkrétní soukromý vlastník, který o ně okradl veřejné fondy a trvá to už šest let a nikdo to neumí obžalovat,“ vypálil Kalousek a nabídl srovnání s celou řadou obecních zastupitelů, kteří se ocitli před soudem za to, že v žádosti o evropské dotace podle obžaloby neříkali celou pravdu, čímž se měli dopustit podvodu ve stádiu pokusu.

Právě proto je podle Kalouska tak důležité trvat na tom, že spravedlnost má opravdu platit pro všechny.  

„Antibabiš je mediální zkratka pro každého, kdo chce normální demokracii, kdo chce normální právní stát, kdo nechce oligarchy východního typu a kdo chce, aby se tady všem měřilo stejným metrem. Tohle když řeknu, tak je to srozumitelný pozitivní program. A dohromady to znamená Antibabiš, protože to všechno opačné, tu oligarchii východního typu, tu aroganci moci, to neměření stejným metrem, to bohužel představuje pan premiér Andrej Babiš,“ nešetřil šéfa hnutí ANO Kalousek.

Zdůraznil, že Babišův Agrofert, dočasně odložený ve svěřeneckých fondech předsedy vlády, už dávno neměl čerpat dotace kvůli svému obřímu střetu zájmů, ale české úřady se proti Babišovi zdráhají zakročit, takže majitel Agrofertu dotace vesele čerpá dál a dál si užívá konečných výhod, které mu z čerpání dotací plynou.

Podle Kalouska došla situace tak daleko, že běžně platí, že v každém státě bohužel funguje nějaká mafie. Ale Česko se dostává do pozice, kdy má mafie svůj stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…