Kalousek: Budoucí důchodci budou hrát poker o termín svého úmrtí

08.03.2011 13:15

Budoucí důchodci si podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) budou moci „zvolit buď poker o termín svého úmrtí, nebo si zvolit rentu na dobu určitou, přičemž i ta bude předmětem dědického řízení“. Prohlásil to na finančním fóru Zlatá koruna.

Kalousek: Budoucí důchodci budou hrát poker o termín svého úmrtí

Tématem úterního finančního fóra byly „Finanční produkty v krizi, nebo krize produktů?"

Podle Kalouska dochází k částečnému rozdělení rizik v důchodové reformě. Od roku 2013 se prý lidé budou moci rozhodnout, že budou přispívat méně do průběžného důchodového systému, a naproti tomu celkem pět procent z platu budou moci investovat do penzijního spoření v některém ze čtyř licencovaných fondů.

Podpořit finanční zprostředkovatele

„Mým záměrem je předložit konkrétní legislativní návrhy, které posílí důvěru lidí ve finanční zprostředkování. Budeme muset klást větší profesní požadavky na jeho odbornou kvalitu," řekl Kalousek podle serveru Novinky.cz.

Stavební spoření se uzavírají i nadále

Kalousek dále vysvětloval dopady vládních úspor na stavební spoření. Tento sektor prý na vládní škrty reagoval mírněji, než se předpokládalo. Uzavírání nových smluv se snížilo o zhruba osm procent.

„Pokračuje růst celkově naspořené částky. Je vidět, že stavební spořitelny využívají stále větší část přijatých peněz k poskytování úvěrů," tvrdí Kalousek na serveru Novinky.cz.

Neobávejme se nesplacených úvěrů

Kalousek prohlásil, že roste hodnota kapitálového polštáře bank. Proto podle něj není důvod ke znepokojení, když podíl nesplacených úvěrů přesáhl šest procent v roce 2010, kdežto v roce 2007 to bylo jen přes dvě procenta.

Jeho slova podpořil i viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Taky není znepokojen počtem nesplacených úvěrů, protože prý roste i kapitálové zajištění bank.

„Největší podíl v selhání vykazují spotřebitelské úvěry, proto je banky začaly poskytovat méně," dodal Tomšík. Pozitivně se podle něj vyvíjí pojišťovnictví, neboť vybírá od lidí na pojistném stále více peněz.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…