Kalousek: Na detektor nepůjdu. Ale Lessy ho určitě vyzkratuje

16.07.2012 7:55

Spor mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a policejním prezidentem Petrem Lessym ohledně podoby jejich vzájemného telefonátu se přenesl do politické roviny. Opozice věří Lessymu, že mu ministr kvůli vyšetřování kauzy CASA vyhrožoval a chápe, že policista se svými obavami vystoupil veřejně. Vládní špičky naopak hájí svého kolegu a obvinění policejního šéfa označují buď za zmatečná, nebo rovnou politicky motivovaná.

Kalousek: Na detektor nepůjdu. Ale Lessy ho určitě vyzkratuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naštvaný Miroslav Kalousek

„Vstoupil evidentně do politiky – a teď je otázka, za koho bude kandidovat do Senátu,“ hodnotí pro na serveru Novinky.cz poslední kroky policejního prezidenta například předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím. Podle něj Lessy neustále ukazuje, že politiku a pozornost kamer miluje.

Ještě ostřeji na něj útočí sám ministr Kalousek, který tvrdí, že Lessy je ve svých tvrzeních absolutně zmatený. „Ve čtvrtek 12. července na bezpečnostním výboru řekl, že jsem mu snad měl vyhrožovat nebo ho zastrašovat, což je nesmysl. Den poté na dotaz, proč si na to vzpomněl najednou po šesti dnech, řekl, že telefonát necítil jako nátlak ani jako snahu o ovlivnění vyšetřování,“ řekl ministr Právu. Pokud prý v tomto případě stojí tvrzení proti tvrzení, tak je to tvrzení Lessy I  Lessy II.

„Nevím, které chce obhajovat na detektoru lži, ale obě asi těžko může, protože by přístroj zkratoval,“ obává se o policejní techniku Kalousek. Sám se na vyšetření pravdivosti svých tvrzení rozhodně nechystá. „Detektor lži není boží soud a je nedůstojné ho za něj vydávat. Mám dva hodnověrné svědky a přesně vím, co jsem mu říkal.“

Opozice naopak obavy policejního prezidenta z ovlivňování od politiků chápe. „Poté, co musel snášet on i policie v posledních dnech a týdnech ze strany pana ministra Kalouska a dalších, rozumím tomu, že se musel ozvat,“ říká poslanec opoziční ČSSD Jeroným Tejc. „Jsem přesvědčen, že tlaky, o kterých se policejní prezident zmínil, existují,“ říká i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake však byl spor mezi Kalouskem a Lessym v zásadě urovnán a nyní jej už pouze z politických důvodů rozdmýchává opozice. „Lessy na začátku jasně řekl, že se mu Kalousek omluvil a za nátlak nebo vyhrožovaní jeho telefonát nepovažoval. Opozice však situace zneužívá,“ říká místopředsedkyně vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…