Kalousek: Stíhání Parkanové je buď hloupost nebo záměr

24.06.2012 13:14

Trestní stíhání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové je podle ministra financí Miroslava Kalouska hloupost nebo záměr policie. Dochází dle jeho slov k tomu, že policie kriminalizuje legální rozhodovací praxi, která v České republice funguje už deset let.

Kalousek: Stíhání Parkanové je buď hloupost nebo záměr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Téma kauzy bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové v souvislosti s nákupem letounů CASA ovládlo téměř celou první hodinu pořadu nedělních Otázek Václava Moravce, kde proti době vystoupili Miroslav Kalousek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kalousek považuje obvinění Vlasty Parkanové za naprosto absurdní. Je podle něj obviněna ze zanedbání povinnosti, kterou ale ze zákona neměla. "Neexistuje zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou, prostě neexistuje, což by vyšetřovatel mohl vědět," říká ministr. Hledá motiv, který vedl k jednání o tom, zda Parkanovou vydat policejnímu stíhání.

Jde o policejní útok

"Jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu. Legální rozhodovací praxi tady kriminalizuje policista, to je skutečně náběh na policejní stát," domnívá se Kalousek. "Buď je to hloupost nebo záměr," řekl rozhořčeně a dodává, že by mohlo jít i o odpověď na nějakou poptávku, o účelové stíhání.

Sobotka vystoupil proti Kalouskovi s tím, že sociální demokracie nikdy nenapadla postupy policie, aby tím obhájila svého poslance v kauze Davida Ratha. Nicméně Kalousek se brání jakémukoli srovnání těchto dvou kauz. Zatímco prý u Davida Ratha je stíhání založeno na tom, aby se prošetřilo, co se vlastně stalo, u Vlasty Parkanové je jasné, za co má být stíhána. A tím je podle něj již zmíněné porušení neexistující povinnosti.

Policie podle Kalouska po dvou letech vyšetřování vypotila naprostý nesmysl. "V obvinění je právní logický nesmysl. Kdo bude hlasovat pro vydání Parkanové rezignuje na svůj mozkový závit," říká Miroslav Kalousek s tím, že stíhání Parkanové rozhodně nepodpoří.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …