Kalousek: Vláda přiživuje inflaci, nebojuje s ní

18.12.2022 20:47 | Ze sítí

Vláda podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nebojuje s inflací. „Naopak ji svojí rozpočtovou politikou výrazně přiživuje. Pomáhá tak ve společnosti ničit nejen hodnotu úspor,“ napsal na Twitteru.

Kalousek: Vláda přiživuje inflaci, nebojuje s ní
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Inflace převrací distribuci majetku od těch, co spoří, k těm, kteří dluží. Zásadně nesouhlasím s tím, že likvidace úspor velké části obyvatelstva je pro nás nejpřijatelnějším řešením. Je to morální hazard a ohrožení hodnot osobní odpovědnosti občana,“ poznamenal exministr financí Miroslav Kalousek na svém twitterovém profilu.

Dodal, že od vlády, kterou volil, by proto očekával, že bude s inflací důrazně bojovat. „Vláda s ní však nebojuje, naopak ji svojí rozpočtovou politikou výrazně přiživuje. Pomáhá tak ve společnosti ničit nejen hodnotu úspor,“ sdělil Kalousek.

Kalousek tak reagoval na text Jiřího Zatloukala na serveru Seznam Zprávy, jenž se právě inflace týkal.

„Inflace spolehlivě převrací distribuci majetku ve společnosti od těch, co spoří, k těm, co dluží. Hlavním dlužníkem je v Česku stát, jemuž se díky růstu cen příjmy zvyšují a dluhy snižují. Inflace je formou zdanění obyvatelstva. Tajně a nepozorovaně se konfiskuje významná část majetku občanů,“ píše se mimo jiné v textu.

„Mezi ty, kdo v současnosti vydělávají nejvíc, patří energetické společnosti jako ČEZ či EPH, těžařské a zbrojařské firmy, výrobci čipů. Ve společnosti vzniká velký tlak, protože lidem, kteří nedostali přidáno, nestačí mzdy na současné výdaje a musejí se uskromnit. Vláda proto musí poskytovat pomoc širokým vrstvám obyvatel, aby se neopakovaly masivní protesty na Václavském náměstí. Zadlužení státu tím roste a roste také inflace,“ shrnul také dále Zatloukal.

Hovořil i o řešení, mezi které považuje i přijetí společné evropské měny. Nejpravděpodobnějším scénářem ale podle něj je, že Češi v příštích letech přijdou o značnou část své kupní síly. „Ceny se přiblíží západním státům, ale mzdy to budou teprve dohánět. Společensky nejpřijatelnější cena za inflaci je konfiskace úspor velké části populace,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…