Kalousek a ODS posilují. Okamura klesá

25.05.2016 11:20

Pokud by se nyní konaly volby, současná vládní koalice by získala 137 poslaneckých křesel. Vyplývá to z volebního modelu, sestaveného na základě aktuálních volebních preferencí, které zjišťovala agentura STEM.

Kalousek a ODS posilují. Okamura klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Vítězem voleb by se stalo hnutí ANO, pro které by podle volebního modelu hlasovalo 27,1 % voličů. Druhá by byla sociální demokracie s 20,1 %, třetí pak KSČM s 14,5 %. Čtvrtá by skončila ODS se 7,8 % těsně následovaná TOP 09 s 7,6 %. Do Poslanecké sněmovny by se dostali ještě lidovci, pro které by hlasovalo 7,1 % voličů.

Oproti předchozímu průzkumu, provedenému v březnu, posiluje ČSSD o 1,6 procentního bodu, oslabuje ANO, a to o 1,1 procentního bodu. O polovinu procentního bodu posílili komunisté, o 1,3 procentního bodu posílila TOP 09, ODS pak o jeden procentní bod. Lidovci posílili o dvě desetiny procentního bodu.

Průzkum ZDE

U stran, které zůstávají pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, dochází k poklesu o 0,4 procentního bodu v případě Úsvitu, a dokonce o 1,1 procentního bodu v případě SPD vedené Tomiem Okamurou. Oslabuje také Strana zelených, a to o polovinu procentního bodu na 2 % i Piráti z 2,8 % na 2,6 %.

Nejvíce mandátů, a to 72, by získalo hnutí ANO. ČSSD by připadlo 50 poslaneckých mandátů, komunistům 33. ODS by jich získala 18, KDU-ČSL 15 a TOP 09 by připadlo 12 mandátů. Autoři průzkumu přiznávají, že odchylka od skutečnosti mohou být až dva mandáty.

Květnový model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 56 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…