Kalousek chce prý koalici pěkně osladit léto. Přečtěte si, co chystá

05.07.2014 12:54

Poslanci prý mají strach z šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten podle kuloárních informací plánuje obstrukce při projednávání služebního zákona. Mimořádná chůze svolaná na polovinu července by se tak podle informací Práva mohla protáhnout až do srpna. A právě první dva týdny v srpnu bývají považovány za „jistý“ čas pro dovolenou. Kdyby se to Kalouskovi spolu s ODS povedlo, měla by řada zákonodárců nabourané prázdniny.

Kalousek chce prý koalici pěkně osladit léto. Přečtěte si, co chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek údajně děsí poslance, kteří už plánují letní dovolenou. Lídři vládních stran jej totiž obviňují z přípravy obří obstrukce na mimořádné schůzi dolní komory, která se má v půlce července sejít kvůli schvalování zákona o státní službě.

Kalousek ale podle Práva popírá, že by z jeho strany mělo jít o úmyslné zdržování, pouze tvrdí, že je třeba zákon „důkladně projednat“. A to si koalice prý vysvětluje jako příslib zdržování a obstruování. „Vyhrožují nám velmi silnými obstrukčními praktikami. Je to sice nemilé, ale patří to k nástrojům politického souboje,“ připustil Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Do druhého čtení jde text, který s původním nemá nic společného

„Důkladné projednání jednotlivých bodů není obstrukcí,“ říká na svou obhajobu Kalousek. „Vládní koalice v lednu protlačila na mimořádné schůzi služební zákon v prvním čtení. Po čtyřech měsících předložila do druhého čtení text, který s původním nemá nic společného. A nehodlá nám na projednání dát ani běžných šedesát dní, což je na hraně ústavnosti a slušnosti,“ tvrdí Kalousek.

Schůze se může protáhnout až do srpna

Někteří zákonodárci se prý již na průtahy připravují, protože jim lze jen těžko zabránit. Sobotka už i upozornil své poslance, že jednání sněmovny může být „delší“. Jeho obavy potvrdil i šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „O možnosti obstrukcí se ještě poradíme,“ řekl Právu s tím, že schůze se může protáhnout až do srpna.

Vládní koalice má jen omezenou možnost, jak obstrukcím zabránit. Může sice zkrátit řečnickou dobu pro poslance na 2x10 minut k jednomu bodu, ale toto omezení se netýká lidí s přednostním právem vystoupení, tedy i šéfů klubů. Kalousek je přitom považován za zdatného rétora, kterému nedělá problém hodiny a hodiny mluvit.

Koalici by poškodilo, kdyby její poslanci odjeli na dovolenou. Ke schválení zákona je totiž potřebuje ve sněmovně. „Prvních čtrnáct srpnových dnů bylo v minulosti vždy považováno za, bezpečné‘, a tak tam velká část našich poslanců orientovala dovolené,“ řekl Právu šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Koalice chce zabetonovat své zástupce ve státní správě

Kalousek se netají tím, že připravovaný zákon považuje za špatný. Podle něho nevede k efektivní a profesionální státní správě. „Tady zástupnými argumenty koalice tlačí svoji vlastní představu, jak své oblíbence zabetonovat ve státní správě na věčné časy,“ dodal s tím, že TOP 09 bude proto žádat přepracování zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…