Kalousek chce slyšet, proč Zeman nechce po ANO 101 podpisů

15.11.2017 15:55

Zástupci TOP 09 dorazili dnes odpoledne na zámek do Lán na povolební jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda strany Miroslav Kalousek novinářům před schůzkou řekl, že bude od prezidenta chtít slyšet, proč ustoupil od svého dřívějšího požadavku, aby budoucí premiér získal pro podporu své vlády nejméně 101 poslaneckých podpisů, napsala ČTK.

Kalousek chce slyšet, proč Zeman nechce po ANO 101 podpisů
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Zeman před dvěma týdny pověřil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Šéf uskupení, které vyhrálo volby, dal najevo, že chce sestavit menšinový kabinet doplněný o nestraníky. Zeman tento návrh podpořil.

ANO má ve sněmovně 78 poslanců, ochotu tolerovat jeho vládu za jistých podmínek dala najevo zatím pouze KSČM, která má 15 poslanců. Po současném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) požadoval Zeman při sestavování vlády před čtyřmi lety podpisy nejméně 101 poslanců, kteří budou jeho kabinet podporovat.

Kalousek dnes také řekl, že hodlá Zemana informovat o situaci ve sněmovně. TOP 09 se dnes dohodla s ODS, KDU-ČSL a STAN na vytvoření demokratického bloku, který bude společně postupovat při ustavující schůzi dolní komory a předloží společné požadavky pro obsazení výborů. Blok čtyř stran má dohromady 48 poslanců.

TOP 09 je předposlední strana, jejíž zástupce Zeman do Lán pozval. Prezident se postupně setkává se zástupci všech devíti uskupení, která se dostala do sněmovny, v pořadí podle jejich volebního výsledku. Ve čtvrtek sérii schůzek ukončí jednání Zemana se STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…