Kalousek má prý zatemněný mozek. ODS, KDU-ČSL a gazdíkovci se od něj odtahují

15.11.2016 7:19

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je rozhodnutý spojit pravici proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Ta se možná skutečně spojí, jeho topka však v těchto úvahách téměř schází.

Kalousek má prý zatemněný mozek. ODS, KDU-ČSL a gazdíkovci se od něj odtahují
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

O vytvoření společného volebního bloku uvažují totiž členové ODS, Starostů a nezávislých a lidovci. TOP 09 však, jak píše i dnešní MF Dnes, v těchto úvahách hraje mnohem menší roli, než by si přál Kalousek. Jeho strana totiž zcela propadla v krajských volbách.

„Příští volby budou ještě důležitější než ty předchozí. Mluví se o dlouhodobém směřování země, proto chceme vytvářet větší koalice,“ přiznává předseda Starostů Petr Gazdík, jehož strana vypověděla dlouhodobou smlouvu s TOP 09. Ta je rozzlobila tím, že i přestože do krajských voleb společně nešli, strana si psala na billboardy „s podporou starostů“. Jen s malým es na začátku, což stejně museli prý straníci vysvětlovat.

STAN tak nyní zvažuje prý buď samostatnou kandidaturu i dvojkoalici s KDU-ČSL nebo dokonce i předvolební dohodu s lidovci a ODS.

Topka však příliš neladí ani ODS. „Když vidím, jak těžce se TOP 09 rozchází se STAN, vůbec nevím, jak by si to pan Kalousek představoval s námi,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. To, že šlo o Kalouskův výkřik navenek, si myslí i poslanec ODS Marek Benda. „Nikdo z nás neřekne ne integraci pravice. Ale myslím, že sám Kalousek nemá pořádnou představu, jak by to mělo vypadat,“ uvedl.

Lidovci pak o topce de facto nechtějí slyšet. S Kalouskem se rozkmotřili v době, kdy stranu opustil rok před sněmovními volbami a založil TOP 09. 

„Pokud bych měl být překážkou tomu, aby konzervativní ideje vyhrály volby, na kandidátce nebudu,“ tvrdí však Kalousek.

Strany jsou však i „rozzlobené“ kvůli Kalouskově ostré rétorice proti šéfovi ANO Andreji Babišovi. „S Babišem nás rozděluje hodně věcí, ale nemůžeme jít do voleb proti někomu. Potřebujeme jít za něco. A tady už má dost lidí pocit, že Babiš Kalouskovi zatemnil mozek,“ uzavřel nejmenovaný zdroj z hnutí STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…