Kalousek může za problémy s dotacemi. Ať to přizná, žádá ČSSD

02.04.2013 18:56

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by měl přiznat spoluodpovědnost svou, svého úřadu, a tedy i vlády za problémy krajů s čerpáním evropských peněz v regionálních operačních programech. Novinářům to dnes řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda by podle něj místo války s kraji měla začít jednat s kraji o způsobu financování tzv. korekcí a s opozicí o přípravě strategických dokumentů, podle kterých se při čerpání evropských peněz budou řídit další vlády.

Kalousek může za problémy s dotacemi. Ať to přizná, žádá ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že plnou odpovědnost za profesionální audit může převzít od počátku letošního roku, kdy byly audity pod tento úřad centralizovány.

"Pozice ministerstva financí a ministra Kalouska je zcela neudržitelná," řekl předseda sociální demokracie. Připomněl, že Kalousek ministerstvo financí řídil od roku 2007 do roku 2009 a pak od roku 2010 do současnosti a byl u nastavování podoby čerpání i jeho kontrol. "Nemůže se tvářit, že nevěděl, jakou roli jeho ministerstvo plní v oblasti kontroly čerpání evropských prostředků," dodal Sobotka. Poukázal na některá vyjádření z EK, která také na spoluodpovědnost ministerstva upozornila.

Ministerstvo financí v březnu pozastavilo proplácení evropských dotací u regionálních programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod a ROP Moravskoslezsko a dvou dalších programů. Už od loňska kvůli chybám stojí čerpání u ROP Severozápad a ROP Střední Čechy.

Ministr Kalousek dal opakovaně najevo, že například Ústecký a Karlovarský kraj musí asi 2,6 miliardy korun za projekty, které Evropská komise kvůli dotačním pochybením odmítla proplatit, zaplatit samy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…