Kalousek shrnul fakta o porážce STAN v Senátu. A způsobil hodně mrzení

14.10.2020 21:09

Šéfem horní komory Parlamentu zřejmě zůstane Miloš Vystrčil (ODS), ač mělo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) po volbách nejsilnější senátorských klub, a tedy i nárok na svého předsedu. Kvůli spojení některých frakcí došlo ke změně poměru sil. Hnutí STAN nakonec nezbylo nic jiného než Vystrčila také podpořit. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se těmito kroky svých bývalých spojenců velmi baví a veřejně prohlašuje, že jde o z nouze ctnost.

Kalousek shrnul fakta o porážce STAN v Senátu. A způsobil hodně mrzení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
Hnutí STAN získalo v senátorských volbách celkem jedenáct senátorských křesel, a má tak v horní komoře největší klub. Předseda strany Vít Rakušan už dříve hovořil o tom, že ve svých řadách mají vhodné osobnosti, které by tento post dokázaly dobře vykonávat.

Vypadá to však, že pravidlo, že nejsilnější senátorský klub nominuje svého kandidáta, v tomto případě platit nebude. V rozložení sil nastal obrat. Z frakce odešli čtyři senátoři zvolení za TOP 09 a přidali se ke klubu ODS. A dohodli se na společném klubu s názvem ODS-TOP 09, který tak bude zřejmě nejpočetnější.

Rakušan poté na svém facebooku oznámil, že Vystrčila do funkce předsedy Senátu podpoří i hnutí STAN. „Není namístě v podivné a napjaté době vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky,“ oznámil.

Jeho vyjádření pak na svém Twitteru posměšně glosoval Miroslav Kalousek v tom smyslu, že Starostům nic víc nezbylo, a tak museli se svěšenou hlavou následovat rozhodnutí většiny. „Dovolím si přeložit Víta Rakušana do češtiny: Tvrdili jsme, že máme nejsilnější klub a musíme mít předsedu (Linhart, Drahoš). Pak jsme zjistili, že tomu tak není a Vystrčila umí zvolit ODS, TOP 09 a KDU-ČSL bez nás. Tak jsme ho holt museli podpořit taky,“ napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Rakušan také uvedl, že odchod senátorů zvolených za TOP 09 z jejich klubu chápe. „Děkujeme jim za spolupráci, rádi jsme kolegům z TOP 09 pomohli, když neměli dostatečný počet senátorů na vytvoření vlastního klubu. Celostátní politika a nové spolupráce je dovedly do klubu ODS,“ doplnil předseda hnutí STAN.

Svou reakcí Kalouska rychle zpražil a vytočil komentátor Petr Honzejk, podle kterého by neměl „šťourat“ do něčeho, co funguje: „Můj táta, technik, říkával: ‚Funguje to? Nešťourej se v tom!‘ Koukám, že jednoho z nejlepších politických techniků znalost tohoto úsloví minula,“ rýpl si.

„Můj táta (právník) říkával: Dal jsi do zadání lež? V takovém případě budeš mít ve výsledku lež, kdyby ses na hlavu stavěl,“ odepsal Kalousek s tím, že jednoho z nejlepších politických komentátorů pravda příliš nezajímá.

„Nebudu se zde účastnit mistrovství České republiky v používání silných výrazů,“ reagoval Honzejk s tím, že celý jeho názor vyjde zítra v Hospodářských novinách.

„Nepochybuji o tom, že bude chytrý a objektivní. Koneckonců jako vždy. Tudíž bude oproštěn od idealistických keců o ‚velkorysosti‘ a bude popisovat praktickou politiku. Nic jiného nás totiž z toho bahna nevytáhne,“ uzavřel Kalousek.

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…